Op de Guldendal-site in Mechelen is onlangs een gloednieuw woonproject in gebruik genomen. Het werd ontwikkeld door Willemen Real Estate op een site van 16.400 m², gelegen op een boogscheut van het centrum. Bedoeling was een mix van appartementen en eengezinswoningen te bouwen op een autoluwe site met veel groen. Geen evidente opdracht dichtbij het stadscentrum…
Er werd gekozen voor ruime gekoppelde woningen en appartementen die een antwoord bieden op de wooneisen van gezinnen met verschillende samenstellingen. De minimale bruto-oppervlakte van de appartementen en woningen bedraagt respectievelijk 100 en 150 m². Architect Tom Kellaert van Bontinck Architecture and Engineering: “We maakten een compact ontwerp dat toch rekening houdt met de woonkwaliteit. Die was immers prioritair in dit project.”
Twee blokken rond binnentuin
De appartementen beslaan een oppervlakte van circa 4.200 m² en zijn verdeeld over twee tegenover elkaar staande L-vormige blokken die een groen aangelegde gemeenschappelijke binnentuin omsluiten. Het zijn doorzonappartementen met grote glaspartijen en een ruim balkon. De twee blokken tellen drie bovengrondse bouwlagen en één ondergrondse mparking die beide volumes verbindt. De draagconstructie is opgetrokken in silicaatsteen en betonwanden. De onderste twee bouwlagen kregen een gevelafwerking in roodbruine gevelsteen, terwijl voor de derde witte crepi is gebruikt. Het schrijnwerk werd uitgevoerd in zwart mat aluminium. Tom Kellaert: “De bovenste bouwlaag is ietwat teruggetrokken, zodat het volume ‘lichter’ overkomt. Zo krijgen we een evenwicht met de woningen, waarvan sommige gedeeltelijk over een derde bouwlaag beschikken. Ook de combinatie van gevelmaterialen wordt in de woningen herhaald. Het bovenste dakvlak van de blokken watert af naar de regenwaterputten, terwijl de lager en in het zicht liggende daken een grindbelasting kregen. De daken zijn trouwens aangesloten op nieuwe grachten in de binnentuin, waardoor het regenwater ter plaatse infiltreert. De combinatie van terugkerende terrasschermen uit gevelmetselwerk en lichte borstweringen is beeldbepalend en biedt de bewoners de nodige privacy.”
Afwisseling creëert esthetisch geheel
De 29 grondgebonden woningen hebben samen een benutbare oppervlakte van circa 4.930 m² en zijn onderverdeeld in gevelbreedtes van 6 en 8 meter. Ze zijn bereikbaar via een kruiwagenpad en beschikken over een privétuin. Een deel van de woningen heeft een garage, de rest kan parkeren op een parkeercluster. Tom Kellaert: “Het bouwprogramma van de opdrachtgever werd vertaald in een ontwerp met verschillende woningtypes, telkens met drie of vier slaapkamers. Ze wisselen elkaar af, wat resulteert in een gevarieerd straatbeeld, samengesteld uit rode en rood-bruine baksteen en crepi. Om tot een evenwicht te komen, kozen we ook voor strak uitgelijnde kroonlijsten en zichtlijnen door middel van tuinmuren.”
Geslaagd in de opzet
Willemen Real Estate uit Mechelen was de firma die optrad als projectontwikkelaar van Guldendal. Maar de Willemen Groep was ook verantwoordelijk voor de uitvoering. Projecteider Filip T’Seyen: “Willemen General Contractor, dat als hoofdaannemer fungeerde, nam de ruwbouw en de coördinatie in handen. De rest werd uitbesteed, maar in hoofdzaak aan onze zusterbedrijven. Zo voerde Aswebo de wegeniswerken uit, inclusief de rioleringen. Sanitechniek zorgde dan weer voor het sanitair, de verwarming en de ventilatie. En Albitum was de poot van de Willemen Groep die de dakwerken realiseerde. Bouwtechnisch gezien was de structuur eerder klassiek opgevat. De uitdagingen schuilden dan ook eerder in de realisatie van het totaalconcept: een groene, autoluwe verkaveling in de stadsrand, die voldoende aantrekkelijk is voor jonge mensen. Maar aangezien alle woningen en appartementen intussen al verkocht zijn én de nieuwe eigenaars zich bijzonder lovend over hun woonst uitlaten, kunnen we alleen maar stellen dat we in onze missie geslaagd zijn.”
bouwenaanvlaanderen.be