Op vrijdag 21 januari sluit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de expo ‘Helden in harnas’ feestelijk af met een coronaproof concert van Graindelavoix. Het ensemble voert de muzikale bewerkingen van het ridderepos ‘Orlando Furioso’ door de Antwerpse polyfonist Jacquet de Berchem uit. Een unieke kans voor iedereen die zich wil laten onderdompelen in de wereld van ridders en muziek uit de zestiende eeuw in de prachtige setting van de Nottebohmzaal.

In 1561 publiceerde Jacquet de Berchem in Venetië zijn muzikale versie van ‘Orlando Furioso’, een ridderroman van de Italiaanse dichter en schrijver Ludovico Ariosto. Speciaal voor de finissage van de expo ‘Helden in harnas’ studeert Graindelavoix dit repertoire in. Het concert vindt plaats in de Nottebohmzaal, te midden van de expo die twee originele zestiende- en zeventiende-eeuwse drukken van ‘Orlando Furioso’ tentoonstelt.
Graindelavoix geeft op 21 januari drie miniconcerten om 19u, 20u en 21u, voor een zittend publiek. Elk concert duurt twintig minuten en respecteert de huidige coronamaatregelen. Aansluitend is een bezoek aan ‘Helden in harnas’ mogelijk. Het aantal plaatsen is beperkt tot 30 per concert en reserveren is dus aangewezen. Tickets kosten 15 euro. A-kaarthouders, jongeren tussen 18 en 25 jaar en leden van het Dotatiefonds voor boek en letteren betalen 10 euro.

Tickets en meer informatie via https://consciencebibliotheek.be/nl/activiteit/graindelavoix-geeft-exclusief-miniconcert-orlando-furioso-de-nottebohmzaal.

Over Graindelavoix
Graindelavoix is een Antwerps internationaal gezelschap geleid door Björn Schmelzer dat oude muziek zingt, op een manier die je nergens anders hoort. De stemmen van het koor klinken alsof de muziek niet alleen uit een heel andere tijd, maar uit een andere wereld komt. Voor Graindelavoix telt niet de historische reconstructie, maar de intensiteit en de sensatie waarover de muziek beschikt. Graindelavoix voert gezangen uit ‘met de korrel op de stem’, ‘met het grein in de keel’.

Samenstelling:
Björn Schmelzer (artistieke leiding)
Zangers: Florencia Menconi (sopraan), Andrew Hallock (contratenor), Albert Riera (tenor), Andrés Miravete (tenor), Marius Peterson (tenor) en Arnout Malfliet (bas)
Luit/teorbe: Floris De Rycker

Over ‘Helden in harnas’
In de zestiende eeuw speelde Antwerpen, als centrum van de boekdrukkunst in de Nederlanden, een belangrijke rol in de internationale verspreiding van de ridderroman. Speciaal voor ‘Helden in harnas’ kwamen unieke exemplaren uit onder meer de Bibliothèque nationale de France in Parijs en de Library of Congress in Washington over naar Antwerpen. De expo toont hoe oude ridderverhalen nog steeds invloed hebben op onze manier van vertellen.

Over Jacquet de Berchem
Jacquet de Berchem werd geboren in Berchem rond 1505 en stierf rond 1567. Hij maakte vooral carrière in Italië waar hij trouwde met een Italiaanse adellijke dame, Giustina de Simeonibus, en zich vestigde in het visserstadje Monopoli in Apulië. Hoewel nu vergeten, was hij tot in de baroktijd beroemd. Zo beroemd dat Caravaggio zijn partituren schilderde op verschillende van zijn werken.
De stanze of verzen uit de Orlando Furioso die een soort mini-opera avant-la-lettre vormen, werden in 1561 in Venetië uitgegeven. Berchem noemde ze ‘Capriccio’s’ en gebruikte daarmee deze term voor het eerst in de muziek. Ze houden het midden tussen het serieuze madrigaal en de meer populaire cantastorie, de epische manier om ottava rima stanze te declameren.
Graindelavoix voert een selectie van deze bijna nooit uitgevoerde werken uit. En daarmee keert Jacquet de Berchem weer voor even terug naar zijn geboorteplek, met de ridderverhalen die hem vooral in Italië beroemd maakten.

Praktisch – miniconcert ‘Orlando Furioso’ door Graindelavoix
21 januari om 19u, 20u en 21u
in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
tickets via https://consciencebibliotheek.be/nl/activiteit/graindelavoix-geeft-exclusief-miniconcert-orlando-furioso-de-nottebohmzaal aan 15 euro. A-kaarthouders, jongeren tussen 18 en 25 jaar en leden van het Dotatiefonds voor boek en letteren betalen 10 euro
mogelijkheid tot aansluitend bezoek aan de expo ‘Helden in harnas’

Praktisch – Helden in harnas. Ridderverhalen van Karel ende Elegast tot Don Quichot
tijdelijke expo in de Nottebohmzaal
loopt nog tot en met zondag 23 januari 2022
open van dinsdag – zondag, 13 – 17 uur
tickets online te koop via www.consciencebibliotheek.be

Veiligheidsmaatregelen:
Om de gezondheid van iedereen te waarborgen en om afstand te kunnen houden van elkaar, worden slechts 30 personen toegelaten per concert.
Het Covid Safe Ticket (CST) is van kracht vanaf 16 jaar.
Het dragen van een mondmasker is verplicht, ook tijdens het concert.
In de Nottebohmzaal wordt de lucht permanent geventileerd en de concentratie CO2 gemonitord.

Foto’s: www.consciencebibliotheek.be