Ten onrechte wordt Porto vaak als aperitief gedronken. Dit is een miskenning van zijn grote complexiteit, zijn verscheidenheid en van de talrijke subtiliteiten die kenmerkend zijn voor deze wijn. Symington Family, eigenaar van het merk Graham’s en marktleider op vlak van de Premium porto’s, organiseert voor de derde keer de « Graham’s Port Week 2017 ». Tijdens deze week wil Symington zowel de professionals uit de gastronomische wereld als de consumenten vertrouwd maken met de bijzondere wereld van Porto.

De Graham’s Port week, een week die voorbereid wordt… in de Dourovallei!
Het zijn overwegend grote namen of rijzende sterren uit de Belgische gastronomie die zich ook dit jaar aansloten bij het initiatief van Graham’s om porto in de bloemetjes te zetten :

2017 :
Isabelle Arpin
Ran Van Ongevalle, « mixoloog » (The Pharmacy, Knokke)
Damien Di Lorenzo (La Ferme des Templiers, Dour ), winnaar “jeune chef” RTBF 2013, 13/20 Gault & Millau)
Lisa Calcus (Les Gribaumonts, Mons, Lady Chef 2012, 15/20 Gault-Millau)
Kenny Burssens (Invincible, Antwerpen,  14/20 Gault&Millau)
Greet Verbeeck (Cachet de Cire, Turnhout)
Jérémy Girvan (GJ Cooking, Brussel)
Eind juni zijn deze talentvolle en nieuwsgierige ambassadeurs 2017 samengekomen in Portugal om een bezoekje te brengen aan de Dourovallei, de wijngaarden en de kelders van Graham’s. Gesterkt door deze ervaring hebben deze trendsetters zich vervolgens toegespitst op het creëren van heerlijke en soms verrassende combinaties en cocktails.

Van 13 tot 17 november kon het Belgisch publiek hun creaties kunnen ontdekken, uiteraard samen met verschillende porto’s waaronder een 20 jaar oude Graham’s Tawny Port, geserveerd in een fles van 450 cl, die op zich al een bezienswaardigheid is. Er worden andere emblematische wijnen voorgesteld in combinatie met de verschillende menu’s die de chefs bedacht hebben: van de Graham’s Extra Dry tot de Tawny, en van de Six Grapes tot de Vintage 1983, allen tonen aan dat de portowijnen hun mannetje staan als volwaardige wijnen voor zover ze vergezeld worden met passende gerechten.

Wij proefden van de met porto bereide gerechten bij chef Kenny Burssens van Restaurant Invincible in de Haarstraat in Antwerpen.

Als aperitief werd voor een cocktail gekozen met witte porto, rum en gingerbeer.

Het voorgerecht bestond uit hertenpâté, kippenlevertjes en gemarineerde wortelreepjes. Geserveerd met 20-jaar oude Tawny porto van 6°.

Het hoofdgerecht was wild konijn, cacao, gefrituurde pastinaakrepen en champignons. Met Vintage port van 1983. Deze porto wordt oud op fles.

Als afsluiter was er vanilleijs, chocolademoullieux, nootjes, snuifje zout en porto. Met Tawny Reserve.

http://www.grahams-port.com
http://blog.symington.com
https://www.facebook.com/grahams.port.wine
https://twitter.com/grahams_port/

Foto’s: Ruddy Berghmans