De Karel de Grote Hogeschool (KdG) start in september met een gloednieuw graduaat ‘Internet of Things’. “Alledaagse objecten die het internet gebruiken om verbinding te maken met elkaar en hun gebruikers: dat is het Internet of Things (IoT). Denk aan koffie zetten met je smartphone, een spiegel die je zegt wat voor weer het buiten is, of een app die een vrije parkeerplaats toont in de buurt”, verduidelijkt Silke Ruebens, coördinator van de opleiding.
 
Nóg meer praktijk 
 
Dankzij graduaatsopleidingen kunnen studenten al op 2 jaar tijd een diploma hoger onderwijs behalen. De praktijk krijgt hier nog meer aandacht dan bij de bacheloropleidingen. “Minstens een derde van het programma spenderen de studenten op de werkvloer: tussen de ontwikkelaars en technici die de nieuwste IoT-toepassingen creëren, bouwen, plaatsen, programmeren, onderhouden … Ook op de campus vervagen de grenzen tussen onderwijs en praktijk. Geen theoretische vakken, geen hoorcolleges, geen examens. Wél coaching, projecten, workshops, simulaties in het hightech IoT labo en continue feedback.”
 
Voorlopig schreven al 26 studenten in. Na hun studie komen ze terecht in een IoT wereld die zo nieuw is dat er nog massa’s ruimte is voor gepassioneerde werkkrachten. Silke Ruebens: “Het Internet of Things gaat onze leefwereld blijven veranderen. En deze graduaten worden de experts die daaraan meebouwen. Als ‘IoT Service Engineers’ zullen ze niet lang naar werk moeten zoeken.”
 
Experts in IoT-toepassingen denken probleemoplossend, hebben oog voor usability en staan in voor installatie, configuratie en onderhoud van slimme apparaten. “In een context die razendsnel verandert, heb je telkens nieuwe en andere skills nodig. Daarom besteden we ook veel aandacht aan klantgerichtheid, zelfontwikkeling en levenslang leren. Vaardigheden die ervoor zorgen dat ze mee zijn met de laatste innovaties”, vertelt de coördinator.
 
Perfecte locatie
 
KdG werkt samen met bedrijven die koplopers zijn in IoT. “Bovendien is Antwerpen de gedroomde uitvalsbasis voor deze opleiding. De stad zet er voluit op in om dé city of things te worden, waar dankzij moderne technologie alles en iedereen met elkaar verbonden zijn. De slimste brains en de nieuwste technologieën zullen hier opduiken. Dat geeft onze studenten een enorme voorsprong”, aldus Silke Ruebens.