Geweldig nieuws uit de Mensapenvallei. Gorilla Mambele en zilverrug Matadi hebben een jong gekregen. Kleine zus Thandie kijkt nieuwsgierig toe, want voor haar betekent deze halfbroer of -zus een nieuwe speelkameraad. Bekijk je graag de eerste reacties? Stem je mee op je favoriete naam? Of kom je graag op (k)raambezoek? Dat kan!

Vertederend
Kleine handen klemmen zich vast in de donzige zwartbruine vacht van mama Mambele. Ogen kijken voorzichtig in het rond. Een tong gaat op zoek naar de melk. De Mensapenvallei in ZOO Antwerpen was al schattig met kleuter Thandie in het verblijf, maar heeft er nu nog een bijzonder snoezige bewoner bij.
Helemaal vertederd? Dan kan je zelf ook iets betekenen voor de gorillababy. Voeder met ons mee en doneer voor een zak zoete aardappelen, watermeloenen of heerlijke broccoli. 

Hoopvol nieuws
We springen een gat in de lucht in ZOO Antwerpen. Maar niet alleen voor ons is dit leuk nieuws, ook voor de westelijke laaglandgorilla’s. De diersoort is ernstig bedreigd. In 25 jaar tijd is hun populatie in de natuur met zestig procent gezakt door stroperij, jacht en ziektes. Nu leven er nog maar 316.000 dieren van deze mensapensoort.

Wist je dat het wetenschappelijk team van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael (Center for Research and Conservation, CRC) al 18 jaar het onderzoeksproject ‘Projet Grands Singes’ in Kameroen coördineert? Daarmee willen ze de effecten van grootschalige houtkap op de overlevingskansen van gorilla’s en chimpansees in kaart brengen. Ze stimuleren bedrijven om samen met lokale overheden hun activiteiten zo aan te passen dat het voortbestaan van de dieren niet langer bedreigd wordt. Zo halen zowel mens als dier er hun voordeel uit.

Hoe heet die gorillababy? Dat weten wij ook nog niet. Zolang mama Mambele het kleintje dicht bij haar houdt, weten we zelfs niet of het een jongen of een meisje is.
Toch al benieuwd naar de naam? 2020 is het jaar van de V, dus de eerste letter van de naam van de baby kennen we al. Maar we laten jou graag mee beslissen! Op de Facebookpagina van ZOO Antwerpen kan je binnenkort stemmen op de drie keuzes van onze verzorgers in een poll. En wie weet krijgt het kleintje binnenkort wel jouw favoriete naam!
Kom je graag zelf op (k)raambezoek? Koop je ticket en reserveer dan snel je bezoek!

Foto’s & video: www.zooantwerpen.be