Op maandag 14 mei start de internationale week van de coeliakie, ook wel ‘glutenintolerantie’ genoemd. In België is 1 à 2 procent van de bevolking glutenintolerant. Een aantal mensen is eerder gevoelig voor gluten. Delhaize, geheel volgens haar filosofie ‘Mee met ‘t leven’, wil beantwoorden aan de voedingsbehoeften van haar klanten en biedt daarom een groot gamma glutenvrije producten aan. Het is niet langer nodig om een gespecialiseerde winkel op te zoeken, mensen die intolerant of gevoelig zijn aan gluten kunnen ook al hun boodschappen in dezelfde winkel doen. De vraag naar producten zonder gluten is in de loop der jaren werkelijk explosief toegenomen. Bij Delhaize is de verkoop van deze producten tussen de 5% en 40% gestegen in 2017. Er is vooral een grote stijging in de verkoop van glutenvrije diepvriesproducten, tot 40%.

Gluten is een plantaardig eiwit dat aanwezig is in bepaalde granen: rogge, gerst, tarwe,  spelt, en in mindere mate in haver. Coeliakie betekent dus dat je intolerant bent voor dit eiwit wanneer je een voedingsmiddel met gluten eet. Deze ziekte is wijdverbreid in de Westerse landen, ongeveer 1% van Europa en 1 à 2% van de Belgische bevolking. Terwijl Chinezen, Japanners en Afrikanen, wiens eetcultuur op andere granen gebaseerd is, er veel minder onder lijden. Deze intolerantie kan zich op eender welke leeftijd voordoen, niet enkel bij baby’s. Een persoon op vijf die de diagnose coeliakie krijgt, is ouder dan 60. Anderzijds zijn er heel wat mensen die hypergevoelig zijn aan gluten, zonder dat ze er intolerant voor zijn. Deze personen zoeken naar alternatieven om gluten zo veel mogelijk te mijden in hun voedingspatroon. Momenteel bestaat er geen enkele behandeling voor deze ziekte. De enige manier om geen symptomen te krijgen, is door een streng dieet te volgen en alle voedingswaren die dit eiwit bevatten, volledig van het menu te schrappen. Maar gluten zit vrijwel in alles: granen, pasta, koekjes, ontbijtgranen, maar ook in een zeer groot aantal sauzen, soepen, bereide maaltijden, fruityoghurt en andere desserts, waarin het als bindmiddel wordt gebruikt.
Een beperkend dieet volgen is vaak moeilijk, duur, weinig toegankelijk en kan afbraak doen aan een evenwichtig voedingspatroon. Het kan zelfs voor een sociale handicap zorgen, vooral voor kinderen: geen sandwiches, geen verjaardagstaart die met glutenhoudende bloem is gemaakt… Om het dagelijkse leven makkelijker te maken van klanten die glutenintolerant zijn of op zoek zijn naar een beter welzijn, biedt Delhaize een ruim en gevarieerd assortiment aan om deze klanten te begeleiden van het ontbijt tot het dessert: tussen de 60 en 90 producten zonder gluten, in functie van de grootte van de winkel. Dankzij dit grote productgamma kunnen de klanten in de bakkerij, droge voeding en diepvriesafdeling van hun supermarkten kwaliteitsvolle glutenvrije producten vinden, zonder in te boeten op vlak van smaak.

Foto: Delhaize