De glastuinbouw heeft een absolute toppositie in Vlaanderen, denken we maar aan tomaten , komkommers en paprika’s. Dit kan ook gezegd worden van Nederlands Limburg. Veel innovaties moeten echter aangepast worden voordat ze inzetbaar zijn binnen de glastuinbouwbedrijven. De provincie Antwerpen en de provincie Limburg ( Nederland) slaan nu de handen in elkaar en starten met een co-creatie.

Nieuwe technologieën komen op de markt maar zijn vaak niet praktijk klaar. Vandaar een opvolging vanaf het begin . Het eerste project is na een voorbereiding van ongeveer twee jaar klaar om van start te gaan. Het werd voorgesteld in het tuinbouwbedrijf van B. Peeters te Borsbeek. Het project heeft steun van het Interreg Team Vlaanderen Nederland en van verschillende stakeholders en organisaties. Onder meer langs Vlaamse kant  de Universiteiten Gent en Antwerpen , Thomas More en  het Proefstation voor de groententeelt uit Sint-Katelijne-Waver.De samenwerking draait vooral rond energie-efficiëntie en klimaatneutraal werken.

Het eerste project kreeg de naam GLITCH  en staat voor “ Glastuinbouw innoveert door Co-creatie met koolstofarme Hightech. Binnen GLITCH  zijn er innovatieprojecten rond energie-efficiënte belichtingstechnieken in tomaat, komkommer en sla ,energie-efficiënte teeltsystemen in aardbei en komkommer , benutting van laagwarmte, energy-balancing nacht-en dagschermontwikkeling dampwaterpomp voor ontvochtiging,  technologie voor efficiënte stikstofproductie en gebruik van CO2 uit rookgassen met een goede luchtkwaliteit in de serre.

De bedrijven zitten op een rollercoaster aan innovaties. Automatisch voeden van planten , het regelen van het serreklimaat tot het sorteren en verpakken der groenten. Een technologische revolutie die nooit stopt. Door de krachten te bundelen zal men tot praktijkklare innovatiesystemen komen. Hiervoor staan de telers , technologiebedrijven en onderzoeksinstellingen klaar. Zo beaamde ook  gedeputeerde Ludwig Caluwé te Borsbeek.

Voor tuinder Bart Peeters is de innovatie steun een welkome gelegenheid. Zelf begonnen in 2003 met 2,5 hectare kwam er al een uitbreiding met 2,7 hectare. Het bedrijf is gespecialiseerd in trostomaten . Binnenkort starten uitbreidingswerken voor nog een extra 5 hectare aan serre. Momenteel werkt het bedrijf al met energieschermen. De laatste tomaten worden geoogst rond midden november en na een grondige kuisbeurt herstart men ongeveer op 10 december , een bedrijf het hele jaar door. Ook werkt Bart met het WKK systeem :warmte kracht koppeling, het wordt  gebruikten om de serre  te verwarmen en tegelijkertijd  stroom te produceren. Vrijgekomen CO2wordt gebruikt om het gewas te laten groeien en elektriciteit die niet gebruikt wordt, wordt terug geleverd aan het energienet.

Het project zal zeker de sector toelaten op korte tijd serieuze stappen te zetten.

Tekst en Foto’s: A. Charrin