De 500ste verjaardag van Gilbert van Schoonbeke is het uitgelezen moment om zijn leven in beeld te brengen in de publicatie: ‘Gilbert van Schoonbeke. Visionair ondernemer in Antwerpens Gouden Eeuw.’
Gilbert wie? Doet de Van Schoonbekestraat of het Van Schoonbekeplein een belletje rinkelen? Gilbert van Schoonbeke wordt in 2019 500 jaar oud. Als urbanist en projectontwikkelaar heeft hij het gezicht van Antwerpen in de Gouden Eeuw (16de eeuw) in belangrijke mate bepaald. Het huidige Eilandje, het Brouwershuis en tal van straten en pleinen zijn van de hand van Van Schoonbeke. Wie was Gilbert van Schoonbeke? 

Het boek werd op donderdag 25 april voorgesteld in Antwerpse Museum Vleeshuis in de Vleeshouwersstraat 38, in aanwezigheid van schepen voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder, Professor Emeritus Hugo Soly en Clement Caremans, directeur Museum Vleeshuis en Brouwershuis.

Voor het eerst worden de mens Gilbert van Schoonbeke en de impact die hij heeft gehad op Antwerpen (bouwprojecten, watervoorziening), Veenendaal (turfwinningen), de Rupelstreek (steenbakkerijen) en Buggenhout (bosontginningen) aan de lezer voorgesteld in een vlot leesbaar en mooi uitgegeven boek.
Belangrijke bijdragen werden geleverd door:
Hugo Soly, over het leven en werk van Van Schoonbeke
Wim van Craenenbroeck, over het Waterhuis en de watervoorziening in Antwerpen
Ivan Derycke, over het brouwerswezen na Van Schoonbeke
Karen Minsaer, Johan Veeckman, Femke Martens, Daan Celis, Veerle Hendriks en Jef Vansweevelt over het archeologisch onderzoek van de 16de-eeuwse omwalling.

De wetenschappelijke redactie ligt bij emeritus hoogleraar Hugo Soly die Urbanisme en kapitalisme te Antwerpen in de 16de eeuw. De stedebouwkundige en industriële ondernemingen van Gilbert van Schoonbeke publiceerde. (1977).
Het boek wordt uitgegeven door Pandora Publishers.

Beschikbaar vanaf 25 april 2019 – o.a. te koop aangeboden in de stadswinkel, de museumshops van de Antwerpse musea en het FelixArchief. Prijs 39,95 euro.

Foto: Ruddy Berghmans