Gevangen Geboren is:  Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde.

Renée is 31. Haar jeugd was een hel. Ze zat opgesloten, vastgebonden en gevangen. Door mishandelingen, vernederingen en verkrachtingen werd ze onhandelbaar. Ze schreeuwde, dreigde, sloeg, schopte, spuwde en beet. Omdat ze zo agressief was en stalkte, werd ze geïnterneerd. Maar door gebrek aan plaats in een psychiatrisch ziekenhuis, belandde ze in de gevangenis, daar zat ze acht jaar.

Ann Driessen schreef met en voor Renée een openhartig boek. Renée spaart niemand: noch haar mishandelaars en verkrachters, noch zichzelf. Nu heeft ze spijt van haar daden en van het verdriet en de pijn die ze veroorzaakte. Renée verdient een kans, een psychiatrische behandeling én een nieuw leven buiten de gevangenis.

Renée krijgt momenteel een psychiatrische behandeling in een gespecialiseerd centrum.

Theaterbewerking

Het verhaal van Renée is zo aangrijpend dat het verdient verteld te worden. In België zitten nog altijd 540 geïnterneerden in de gevangenis. Ze krijgen niet de zorg en de behandeling, die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben, omdat er onvoldoende plaatsen zijn in gespecialiseerde psychiatrische instellingen.

Daarom maakten Lynn Suy en Marc van hoof een theaterbewerking. Ze hopen dat geïnterneerden, maar ook andere psychiatrische patiënten en gedetineerden, door de voorstellingen van Gevangen Geboren, meer aandacht krijgen in deze toch wel verhardende samenleving.

Auteurs: Marc van hoof en Lynn Suy naar het gelijknamige boek van Renée en Ann Driessen

Cast: Lynn Suy (als Renée), Denise Hoogstoel, Bart Patoor, Luc Siereveld, Mai Valenberghs, Alexandra Banica, Tom Haezendonck, Frieda Sysmans, Tom De Nys, Ingrid Baute, Youry De Bruyn, Nikki Vermandel, Eddy Cools, Milou Verstappen, Laura Pilawa, Joëlle Braet, Ingrid De Batist, Walter Yperman, Xavier Mortiers, Zoey Bogemans

Regie: Marc van hoof

Productie: Theater Perplex Antwerpen

Geschikt vanaf 16 jaar

Een hard, realistisch stuk, waarin geweld, seks, grof taalgebruik, alcohol- en druggebruik worden getoond of gesuggereerd. Geschikt vanaf 16 jaar (vanaf 14 jaar met nabespreking door ouders of begeleiders).

Voorstellingen

Fakkeltheater, Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7, 2000 Antwerpen

Vrijdag 15 november – 6 en 13 december om 20.30 uur

Zaterdag 16 november – 7 en 14 december om 20.30 uur

Zondag 17 november – 8 en 15 december om 15 uur

Tickets: www.fakkeltheater.be

Ticketshop, Hoogstraat 12, 2000 Antwerpen, 070 246 036 (weekdagen 11-17u, zaterdag 13.30-18u)

Prijs 19,50 euro (inclusief 2 euro reserveringskost)

Ontstaan, In seizoen 2017-2018 bracht een Speling van het lot actrice Lynn Suy, acteur Tom Haezendonck en regisseur Marc van hoof samen in de productie Niets is wat het lijkt…. in de Kleine Fakkel van het Fakkeltheater te Antwerpen. In de rand van deze productie werd veel gedroomd, er werden plannen gesmeed… In het najaar van 2018 richtten Lynn, Marc en Tom samen Theater Perplex op.

Theater Perplex wil producties brengen waar andere gezelschappen zich niet aan wagen. Producties die maatschappelijke problemen aansnijden die niet gemakkelijk op de scène te brengen zijn. Producties die de toeschouwers aangrijpen. Producties die dingen durven tonen. Producties die geen gène hebben. Maar ook producties die humor niet schuwen, omdat humor de gestelde problemen meer in de verf zet.

Theater Perplex brengt twee producties per seizoen. De ene is maatschappelijk relevant. De andere is ontspannend, maar tegelijkertijd speciaal, net een tikkeltje meer dan vergelijkbare stukken in het betrokken genre.

Theater Perplex heeft momenteel een twintigtal leden. Allen zijn het mensen die een passie hebben voor theater. Die theater ademen. Allen zijn het amateurs die de pretentie hebben door inzet en toewijding het niveau van het professioneel theater te evenaren. En misschien te overstijgen.

MARC VAN HOOF (Regie, co-auteur)

 Marc komt uit het onderwijs. Hij was leraar zedenleer, aardrijkskunde en wetenschappen. Later vervulde hij de functies van coördinator en (adjunct-)directeur.

Hij kreeg in 1979 de toneelmicrobe te pakken met de co-regie van Bomma Bollen op safari.

Hij schrijft en regisseert. Veel liefs! Jana(over een lesbische jeugdliefde) en Kelder(komische thriller) beschouwt hij als zijn beste jeugdstukken. Fijne regieherinneringen heeft hij aan Veel liefs! Jana(Tri-Angel – Fakkeltheater), Als Bomen in de Wintervan Pierre Soetewey (Sotos Teater Schoten), De Babydansvan Jane Anderson en De Wasserettevan Marsha Norman (De Speling – Fakkeltheater), Vossen kan je alleen maar in de bossen … vinden– een eigen klucht – (Cocktail Opstal-Buggenhout – BCT Berchem). In 2009 was Little Voicevan Jim Cartwright bij De Speling zijn laatste regie. In 2017 nam hij de draad weer op met hetzelfde stuk bij het Dionteater in Wilrijk. Meteen een hartverwarmende ervaring …

In 2018 regisseerde Marc voor De Speling in de Kleine Fakkel te Antwerpen de tragikomedie Niets is wat het lijkt …(oorspronkelijke titel Miswas van de Longvis) van Garry Marshall en Lowell Ganz, met Lynn Suy en Stef Boermans in de hoofdrollen. Hij was na deze productie in de wolken over het natuurlijk spel van Lynn. Ze besloten hun samenwerking te hernieuwen met het schrijven van de toneelbewerking van Gevangen Geboren, naar het gelijknamige boek van Renée D. en Ann Driessen. De theaterversie kan u zien in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen in het najaar van 2019. Lynn Suy speelt de geïnterneerde Renée, Marc van hoof regisseert. Samen met Lynn Suy en Tom Haezendonck stond Marc aan de wieg van Theater Perplex, dat de toneelversie van Gevangen Geborenproduceert.

LYNN SUY (Renée, co-auteur)

Lynns passie is theater.

Ze staat al van haar 14 jaar op de planken. Zij begon bij het Dionteater in Wilrijk (Antwerpen). Daar speelde ze mee in King Learvan Shakespeare en in het kinderstuk Roodkapje Rock. Ze deed ook monologen en werkte mee aan een poëzieprogramma. Ze acteerde bij verschillende liefhebbersgezelschappen.

In 2017-18 vertolkte ze in de Kleine Fakkel te Antwerpen haar eerste hoofdrol: ze was Melissa in Niets is wat het lijkt …, een tragikomedie van Garry Marshall en Lowell Ganz, voor De Speling geregisseerd door Marc van hoof. Het personage liet bij haar een diepe indruk na. Door in de huid van Melissa te kruipen leerde ze iemand kennen die in vele opzichten anders is dan zij.

In december/januari 2018 speelde Lynn in het Klokhuis te Antwerpen de rijkeluisdochter Maggie in de schitterende komedie Een Tenor voor Kerst, voor De Speling geregisseerd door Ronny Verheyen. In mei 2019 was dan het Dionteater terug aan de beurt, waar ze dochter des huizes Raïna vertolkt in de pittige en hilarische komedie Chocolade Ventje, in een regie van Wim Loots.

Haar natuurlijke vertolking in Niets is wat het lijkt …zette Marc van hoof ertoe aan haar te casten voor de hoofdrol van Renée in Gevangen Geboren, een stuk over een geïnterneerde, dat ze samen met Marc schreef op basis van het gelijknamige boek van Renée D. en Ann Driessen en dat te zien is in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater in het najaar van 2019.

Samen met Tom Haezendonck en Marc van hoof stond Lynn Suy aan de wieg van Theater Perplex, dat de toneelversie produceert.

In het voorjaar van 2020 is Lynn te zien in de productie Een stad voor iedereen en niemand van Madame Fortuna