Steeds meer steden volgen het goede voorbeeld van Antwerpen, Oostende, Maldegem en Beersel. Sinds enkele weken bannen Sint-Niklaas en Wellen het tentoonstellen van in gevangenschap gehouden roofvogels en uilen op plaatsen met een openbaar karakter, het paraderen met roofvogels en uilen in de stad en het op welke wijze dan ook betrekken van deze dieren bij publieke evenementen. Sinds vandaag mogen we ook Gent aan het lijstje van roofvogelvriendelijke steden toevoegen. De Gentse gemeenteraad nam deze beslissing – op één onthouding na – unaniem tijdens zijn zitting van maandag 22 januari 2018 op voorstel van Gents schepen voor Dierenwelzijn Tine Heyse. De Oost-Vlaamse roofvogelafdeling van Vogelbescherming Vlaanderen had deze problematiek bij het Gentse stadsbestuur aangekaart. Het verbod in de grootste stad van Oost-Vlaanderen vloeit voort uit de campagne ‘Alleen uilen kopen echte uilen’ die Vogelbescherming Vlaanderen al sinds 2015 voert. De natuurvereniging is van mening dat roofvogels door hun opmerkelijke lichaamsbouw en bijzondere levenswijze zeer hoge eisen stellen aan hun leefomgeving. Zelfs al zijn roofvogels en uilen in gevangenschap geboren, ze wennen nooit aan een leven in een kooi of huiskamer of vastgebonden aan een touw.
Schepen Tine Heyse: “Roofvogels zijn geen huisdieren. Ze hebben ruimte en natuur nodig. Om te vermijden dat mensen aangespoord worden om er een te kopen, zullen er voortaan geen roofvogelshows meer te zien zijn op het openbaar domein in Gent. Het zien van een demonstratie met roofvogels en uilen kan mensen inspireren om zich een roofvogel of uil aan te schaffen en als huisdier te houden. Nochtans zijn en blijven het roofdieren, wat altijd een potentieel gevaar inhoudt. Daarnaast is het ook niet goed voor het welzijn van de dieren. Uilen, valken en buizerds zijn niet gemaakt om op een stokje te zitten.”
Vogelbescherming Vlaanderen is zeer tevreden met het Gentse verbod: “Vandaag willen mensen nog steeds zo’n prachtige roofvogel of uil in huis halen. Hierdoor zijn ze mede verantwoordelijk voor heel wat dierenleed en illegale praktijken. Malafide handelaars en dubieuze kwekers die het niet nauw nemen met de wet, roven eieren of jonge roofvogels uit het nest. Sommige mensen doen immers alles om geld te verdienen en dit op de kap van de dieren. We willen het signaal geven dat er niets gaat boven het bewonderen van deze vogels in hun eigen habitat waar ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen. We zien liever een roofvogel in vrijheid dan aan een ketting. Iedereen begrijpt dat het houden van roofdieren zoals leeuwen en tijgers in een circus ‘niet meer van deze tijd is’, waarom willen we de roofdieren uit de vogelwereld dan wel nog kunstjes laten opvoeren? Steden hebben een voorbeeldfunctie en zetten zich op deze manier in om dierenleed te voorkomen.”
Vogelbescherming Vlaanderen hoopt nu dat vele andere Vlaamse steden en gemeenten het voorbeeld van Gent, Antwerpen, Oostende en Sint-Niklaas zullen volgen. Door allerlei verkoopwebsites is het heel gemakkelijk om zich een roofvogel of uil aan te schaffen. Dit brengt allerlei problemen met zich mee, enerzijds op het vlak van dierenwelzijn, omdat men zich niet bewust is van de zeer gespecialiseerde zorg die deze dieren nodig hebben, anderzijds werkt deze legale handel (on)rechtstreeks de illegale handel in de hand. Het aantal impulsaankopen is zeer hoog. Het is dit wervend effect dat Vogelbescherming Vlaanderen wil stopzetten. Door deze dieren te pas en te onpas te vertonen, showen of ermee te paraderen op allerlei publieke locaties, werkt men het beeld in de hand dat deze dieren geschikt zouden zijn als huisdier of een alternatief kunnen zijn voor een gedresseerd hondje. Een klein voorbeeldje i.v.m. de ongeschiktheid om een roofvogel of uil in gevangenschap te houden: een kerkuil heeft een spanwijde van ongeveer één meter. Tijdens de broedperiode heeft het leef- en jachtgebied van de kerkuil een gemiddelde oppervlakte van 190 ha, buiten de broedperiode heeft dat zelfs een oppervlakte van gemiddeld 300 ha. Een vogel als deze opsluiten in een kooi of vastketenen aan een blok of sprengel is het beknotten van zijn bewegingsvrijheid en gaat dus in tegen alle regels van dierenwelzijn.
Foto top: verbod op roofvogelshows bekendgemaakt in de Bourgoyen-Ossemeersen — © Manu De Hauwere
Foto rechts: Een torenvalk werd deze ochtend onder het wakend oog van Tine Heyse vrijgelaten in de Bourgoyen-Ossemeersen. De vogel werd als verkeersslachtoffer verzorgd en gerevalideerd in VOC Mereleke — © Manu De Hauwere