Volgens een arrest van het Europees Hof van Justitie van 25 juli 2018 vallen genoom-bewerkte gewassen onder de wetgeving op genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Dat heeft in de wetenschappelijke gemeenschap geleid tot een gepassioneerd debat over de toekomst van deze nieuwe veredelingstechnieken. Wetenschappers maken zich zorgen dat de nieuwe rechtspraak het onderzoek en de innovatie in Europa zal belemmeren, waardoor ons continent achterblijft bij andere wereldregio’s, waar de regelgeving minder restrictief is.

Dit nieuwe Standpunt(nr 67) van de KVAB en ALLEA (All European Academies) biedt een overzicht van de meest recente wetenschappelijke bewijsvoering over de veiligheid van genoom-bewerkte gewassen, en van hun potentieel om oplossingen te bieden voor huidige en toekomstige landbouwuitdagingen. Ook kwesties met betrekking tot de traceerbaarheid van genoom-bewerkte gewassen en hoe dit de internationale handel in voedsel en diervoeder zal beïnvloeden, komen aan bod. Naast de biowetenschappelijke aspecten van de technologie besteedt het Standpunt ook aandacht aan de economische, ethische en maatschappelijke implicaties. Tot slot verkent het rapport de opties om de EU-wetgeving te harmoniseren met de recente wetenschappelijke bevindingen.

Deze publicatie kwam tot stand naar aanleiding van de discussies door wetenschappelijke experts, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties tijdens het openbaar symposium ‘Genome Editing for Crop Improvement’, dat in november 2019 plaatsvond in Brussel.

Auteur
Oana Dima
 
Dirk Inzé
 
Pere Puigdomènech
 
René Custers
 
Hubert Bocken

www.kvab.be