In Oostenrijk kan je in ruim honderd kuurcentra een kuurvakantie houden. De minerale bronnen in die centra bieden een variatie aan behandelingen die dikwijls ook heilzaam zijn voor de gezondheid. Vertoeven in die ‘Thermen’ is tevens ook een aangename bezigheid.

 

In het Gasteinerdal waren de therapeutische eigenschappen van de minerale bronnen reeds bekend bij de Kelten en de Romeinen. In de late middeleeuwen floreerde het dal en het werd een populair kuuroord.

Regen- en sneeuwwater baant zich een weg door het gebergte op een hoogte van ongeveer 1800 meter boven zeeniveau in het gebied rond de Graukogel en Hüttenkogel. Op een diepte van 2000 meter verwarmt het water zich intensief (zelfs tot 150 °C). Via allerlei wegen komt het op een hoogte van ongeveer 1000 meter aan de oppervlakte als een natuurlijke bron. De temperatuur is dan 47 °C en het water is ook verrijkt met allerlei mineralen waaronder radon. Er bestaan 23 bronnen waarvan er momenteel 13 in gebruik zijn. De Elizabethquelle in het centrum van Bad Gastein is de grootste. De bron bevindt zich aan beide zijden van de waterval (300.000 m²) en geeft 5 miljoen liter water per dag. Ze dankt haar naam aan Keizerin Elizabeth die hier in 1885 een bezoek bracht. In 1827 werd er een stoombad boven de bron geïnstalleerd. Tijdens de wandelingen met stadsgids doorheen Bad Gastein kan je het begin van de bron bezoeken.

Het water wordt gebruikt voor de thermale baden, onderwatertherapie, stoombaden en de Gasteingrottentherapie. Ook zou het water een zuiveringseffect hebben op het lichaam als je het drinkt.

 

Het grootste thermencomplex is gelegen in het centrum van Bad Hofgastein. De Alpentherme opent dagelijks om 9 uur en biedt verschillende formules. Populair is het ticket voor spa & sauna voor 4 uur, maar je kan er ook gerust een hele dag van maken of je zelfs een abonnement voor een langere periode aanschaffen. Er zijn verschillende binnen- en buitenbaden met temp. van 24 °C tot 36 °C. Bijna alles is gericht op pure relaxatie, je kan in alle baden perfect blijven staan, de diepte is miniem. Zoek je met kinderen toch wat extra beweging dan is er “Family World” met een outdoor glijbaan. Sauna & wellnessvervolledigen het aanbod. Vergat je je badhanddoek of badslippers in je hotel? Je kan alles ter plaatse huren. De sleutel van je kleedhokje is een soort digitaal apparaatje dat je ook kan gebruiken in het restaurant als pseudo creditcard – je rekent gewoon af bij het verlaten van de thermen. Verschillende hotels in Bad Hofgastein hebben een directe, ondergrondse verbinding met de Alpentherme en bieden dit meestal aan in hun formule. Als je door het centrum van Bad Hofgastein wandelt, kom je zelfs af en toe wellnessgebruikers in witte kamerjas op weg naar de thermen tegen! Een tip: neem zeker het oriëntatieplannetje mee bij je bezoek, Alpentherme heeft een enorme capaciteit en soms loop je wel even verkeerd.

Alle info: www.alpentherme.com

Natuurlijk heeft ook Bad Gastein zijn thermen. De Felsentherme zijn gelegen dicht bij het station van Bad Gastein. Ze is iets kleiner dan de Alpentherme, maar voor mij was dat ook wat gezelliger. De thermale waters van de Felsentherme hebben een temperatuur tot 34 °C. Vanaf de indoorrelaxatiepool kan je hier ook buiten genieten van een outdoorspa met een mooi uitzicht op de kabelbaan naar de Stubnerkogel. Probeer hier zeker de “Magical Rock Grotto” waar op geregelde tijdstippen een enorme waterval je begiet met thermaal water. De relaxatiebaden hebben hier ook een maximale diepte van 1,70 meter. Buiten heb je trouwens voor de sportievelingen een diepwatersportzwembad. Een familie- & adventuregedeelte voor en met kinderen vind je hier trouwens ook. Het sauna- en wellnesscomplex heeft een zonnedek en een panoramagedeelte. Je vindt er ook een restaurant (ook systeem met digitaal polsbandje). Een tip: parkeer voor een bezoek aan de thermen bij de Stubnerkogelbahn, is gratis en maar 5 minuten lopen.

Alle info: www.felsentherme.com

Het Gasteiner water bevat ook mineralen zoals radon. Toen men in de jaren ‘40 het delven naar goud probeerde te reactiveren in de Radhausberg in het Gasteinerdal, vond men geen goud, maar wel een heilzaam effect in de galerijen van de waterdamp vermengd met radon. Reumatische klachten bij de arbeiders verminderden drastisch. Sinds 1952 is hier nu de Gasteiner Heilstollenkliniek gevestigd. Patiënten worden hier behandeld voor locomotorische stoornissen, huidaandoeningen en ademhalingsproblemen. De patiënten gaan met een treintje twee km diep in het gebergte tot 4 verschillende stations. In deze stations is er een warmte van 37 tot 41,5 °C en een vochtigheidsgraad van 75 tot 100% (oplopend in de diverse stations), radongehalte (alleen voor de kenners, waarbij ik niet hoor!) 44kBq/m³ air. Meestal doen de patiënten een 9-tal sessies en in Oostenrijk en Duitsland wordt het terugbetaald door het ziekenfonds.

De Heilstollen doen ook tweemaal per week introductietours. “Globetrotter Gust” wou er het fijne van weten en werd ingeschreven. Vooraf extra drinken is de boodschap en na het invullen van een medische vragenlijst ga je op bezoek bij de dokter die je groen licht geeft voor de trip. Daarna kleed je je om, handdoek en badjas kan je er huren, badslippers en zwembroek neem je liefst zelf mee. Daarna brengt de trein je in 15 min. naar Station 1 (37 °C en 75% vochtigheid), hier vertoef je 30 minuten. Na het terugrijden krijg je nog extra ½ liter water te drinken. Dit was zeker een beleving! De kliniek is gelegen in het Bocksteingedeelte van Bad Gastein, niet ver van Sportgastein.

Alle info: www.gasteiner-heilstollen.com

Dorfgastein heeft als enige van de Gasteinerdorpen geen thermen, maar sommige hotels beschikken over een uitgebreid gamma aan wellness. Landshotel Römerhof beschikt over een idyllisch gelegen indoorzwembad, een solarium, stoombad en sauna. Ook is er een prachtige fitnesszaal en beschik je over eigen badjassen en badtassen.

Info: www.roemerhof.com

Zomer en winter is het Gasteinerdal een perfecte locatie met veel afwisseling.

Tekst en foto’s: A. Charrin

Foto’s Heilstollen : Badgastein Heilstollen.