Met de zon in het land groeit vanzelf de zin naar fruit. Of dat inlands of exotisch is: je slaat er meerdere vliegen in één klap mee. Gezond, kleurrijk en smaakvol: je kan er werkelijk alle kanten mee uit. Fruit van ‘s morgens tot ‘s avonds gewoon uit het vuistje, op het bord of in het glas: op elk moment van de dag is er wel een toepassing mogelijk.

De esthetiek van fruit
Weinig ingrediënten die zulk een streling voor het oog zijn, als fruit. Je vindt het echt in alle kleuren, vormen en afmetingen terug, en wie houdt van afwisseling op het bord, maar ook in het glas of in de coupe, kan met fruit alle kanten uit. Zeker wanneer je gebruik maakt van vers fruit, krijg je er bovendien naast een brede waaier aan smaken ook tal van heerlijke geuren bij. Ook de textuur van fruit, gaande van zacht en week tot hard en stevig, is voor elke rechtgeaarde kookliefhebber een bijkomende troef waarmee naar hartenlust kan gespeeld worden.

Inlands of exotisch?
Wil je meer fruit serveren, dan dringt zich de keuze op tussen inlands en exotisch fruit. Weet wel dat bij exotisch fruit de ecologische voetafdruk doorgaans zwaarder doorweegt en het ook moeilijker is om het traject van bord tot producent te volgen.
Uiteraard is het perfect mogelijk inlands en exotisch fruit met elkaar te combineren. Kies hierbij zoveel mogelijk voor verse producten, want fruit met een al te grote bewaartijd of veel chemische toevoegingen heeft een aantal potentiële gevaren. Zo kunnen bepaalde schimmelwerende stoffen (vooral gebruikt bij citrusvruchten) leiden tot lichamelijke klachten en allergieën.

Fruit de hele dag door
Door inlands en exotisch fruit naadloos met elkaar te combineren kan je het op tal van momenten doorheen de hele dag serveren.
Bij een stevig, afwisselend en gezond ontbijt is fruit sowieso niet weg te denken. Uiteraard bij voorkeur vers in de vorm van volledige vruchten of in stukjes, dit apart of bij yoghurt, muesli, cornflakes, in smoothies maar evengoed gedroogd.
Fruit is eveneens geschikt als aperitiefhapje ter aanvulling of vervanging van de klassieke chips, belegde toastjes en gefrituurde hapjes. Stukjes appel, peer, aardbei, bessen en noten, maar evengoed een bonte selectie van exotisch fruit zullen door je klanten zeker gesmaakt worden. Bovendien scherpen de frisse zuren die in tal van fruitsoorten van nature aanwezig zijn de eetlust aan en zetten ze de smaakpapillen open.
Bij de maaltijd zelf kan je een invulling geven die verder gaat dan de klassieke noten bij wild, of appelmoes. Exotische fruitsoorten zijn zeker geschikt om zonnige salades te ‘pimpen’, maar je kan evengoed een klassieke gazpacho extra smaak en kleur geven door er ook aardbei of pitahaja of drakenvrucht (een rode cactusvrucht met een zoetige smaak) aan toe te voegen.

Fruit en desserts is een voor de hand liggende combinatie, maar ook hier ligt nog veel terrein braak. De uitdaging bestaat erin om de klassieke ijsbereidingen, bavarois, taarten en sabayon op te waarderen door op zoek te gaan naar net die fruitsoorten die minder voor de hand liggen. Met name bij ijs kan je bovendien het element koud-warm uitspelen door te kiezen voor gebakken fruit zoals banaan, ananas, lychees, noten en kokosnoot. Dit warme fruit kan je op smaak brengen met pittige kruiden zoals curry, kaneel en cayennepeper. Samen met een scheutje honing en rauw zacht fruit zorg je dan voor een warme explosie van smaken, temperaturen, kleuren en texturen. En waarom niet eens aan je gasten in plaats van een kaasbord een bord met een selectie fruit aanbieden?

Fruit en de barbecue
Fruit heeft zeker ook zijn plaats op de barbecue of onder de grill. Een misschien niet voor de hand liggende toepassing, maar hierin ligt net de verrassing. Bepaalde fruitsoorten zoals bakbananen kunnen door hun stevige structuur de rechtstreekse confrontatie met de hitte van de barbecueplaat aan, maar er zijn ook alternatieven. Een erg eenvoudig recept is een snede brood (al dan niet met rozijnen) met daarop schijfjes aardbei met gemalen zwarte peper. Het zurig-zoete van de aardbei gaat hierbij goed samen met het pittige karakter van de peper en het rokerige accent van de barbecue.
Ook in papillotbereidingen op de grill kan fruit zeker de combinatie aan met vis en groenten. Naast de klassieke schijfjes citroen of stukjes ananas kan je hierbij zeker experimenteren met minder voor de hand liggende fruitsoorten zoals chayote (die qua smaak doet denken aan een kruising tussen aardappel en komkommer) of rambutan (fruit met sappig vruchtvlees dat lijkt op lychee).

Fruit en cocktails
Nog een onverwoestbare klassieker die het in de warmere maanden goed doet, is fruit in cocktails. Wel opletten voor de toevoeging van fruit aan cocktails of punch, want dit zorgt doorgaans voor een zoet, aangenaam mondgevoel dat aanzet tot meer drinken.
Voor de niet-drinkers en kinderen is fruit, als sap puur of met extra stukjes fruit, trouwens een welkome en kleurrijk alternatief voor alcoholische dranken. Ook aan zelfgemaakte icetea kan je trouwens bij wijze van smaakvolle aanvulling wat stukjes fruit toevoegen.

Variatie, ook in de ‘bekende’ soorten
Je vindt de diverse fruitsoorten in tal van variaties terug, maar vaak kiezen we conservatief voor één bepaalde soort.
Een schoolvoorbeeld daarvan is de aardbei. Het standaardras voor de handel is Elsanta, en dit vooral omdat deze soort transport goed verdraagt. Wie eens verder wil kijken, moet zeker op zoek gaan naar een ras als Korona met zachte smeuïge vruchten of Darselect, een aardbeiras met een speciale, gekruide smaak. Absolute topper zijn Elvira en Lambada, helaas bij volledige rijpheid te zacht om op een commerciële manier vervoerd te worden, en Sonata, een stevige aardbei met een zoete smaak.

Nog een tip: wil je fruit echt van alle chemicaliën op de schil reinigen, dan was je het best in zout water, uiteraard met grondig spoelen onder koud stromend water achteraf.
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be