Kan een pizzeria anno 2021 in hartje Antwerpen nog opvallen tussen het massale pizza-aanbod? Een moeilijke taak, maar toch slagen Matthieu Callens en Jules Legein erin. Pizarro is op nog geen jaar tijd uitgegroeid tot een vaste hotspot van menig pizzalover in Antwerpen en ver daarbuiten. Het recept achter het succes? New York-style pizza’s. “Mensen vertellen ons minstens een keer per dag dat dit de lekkerste pizza’s zijn die ze ooit proefden.” 

De kans is klein dat je de afgelopen jaren de wenkbrauwen optrok wanneer je het nieuws van een nieuw pizzarestaurant in de stad zag voorbijkomen. Toch konden Matthieu Callens en Jules Legein heel wat nieuw volk aantrekken met hun pizzaconcept Pizarro. Een restaurant met als insteek streetfood waarvoor ze de inspiratie van het concept in Londen haalde en de inspiratie voor de pizza in New York.
“Jules en ik hebben een aantal jaar geleden in Londen gewoond. Daar was het hele foodtruck-gebeuren heel populair. In België was dat toen nog niet zo bekend”, vertelt Matthieu, mede-eigenaar van Pizarro. Daar wilde het duo verandering in brengen. “Eens we terug in België waren, begonnen we iets kleins met die streetfood gedachte in het achterhoofd. We zijn toen letterlijk heel klein gestart met een klein kraampje en een klein oventje op de Grote markt in Antwerpen.”

Een slice uit de duizend
En dat klein kraampje sloeg meteen aan. Steeds meer mensen werden fan van de pizza’s van Matthieu en Jules. “Omdat het concept zo snel groeide, zijn we ons wat gaan verdiepen in het hele pizza-wereldje. Zo geraakten we steeds verder.” Een groot succes op de markt later zorgde ervoor dat de twee besloten om een echte zaak te openen, recht in het hartje van Antwerpen. Een dappere beslissing, want het aantal pizzeria’s in Antwerpen kan je al niet meer tellen op twee handen. “Veel mensen waarschuwden ons: “zoveel mensen hebben een pizzeria, is dit geen groot risico?” Er zijn inderdaad veel pizzeria’s, maar we vonden zo goed als nergens iets terug dat honderd procent onze stijl was.”
Wie wil opvallen, moet dus uitblinken. En dat proberen ze bij Pizarro zeker. “Wij houden van de typische New York-style pizza’s: een dunne, krokante bodem met niet al te gekke toppings. Het unieke aan Pizarro is dat je hier slices kunt bestellen en dat je niet altijd voor een grote pizza hoeft te kiezen”, benadrukt Matthieu. “Dat maakt ons ook wat vernieuwender, dat kom je nog niet zoveel tegen. We zijn niet de zoveelste pizzeria waar je echt gaat tafelen. Hier haal je een snelle slice voor onderweg. Je kan hier natuurlijk ook rustig zitten, maar zelfs dat voelt bij ons informeel en relaxed aan. Het idee van streetfood komt hier echt naar boven.”

Beknopte kaart
Wat naast de geur van de pizza meteen opvalt wanneer je Pizarro binnenstapt, is de beknopte menukaart die boven de toonbank hangt. “We hebben maar vijf vaste pizza’s op de kaart staan, want we serveren hier alleen wat wij zelf lekker vinden. Zo’n uitgebreide menukaart? Daar zijn wij echt geen fan van. Om keuzestress te vermijden houden wij het bij vijf pizza’s.”
Een goed stuk pizza zonder al te veel poespas, dat is waar het hier allemaal om draait. Een klassiek stuk margherita of een oude vertrouwde peperoni zijn hier dagelijkse kost. Toch durven ze zo nu en dan ook buiten de lijntjes te kleuren. “We hebben elke maand een wisselpizza. Afgelopen maand was dat pizza aubergine met feta, deze maand is dat pizza spinaci”, deelt hij mee.

To pizza hawaii or not to pizza hawaii? 
Als pizza-lover in hart en nieren konden we het tot slot niet laten om te polsen wat het duo van het grootste discussiepunt in de pizzawereld vindt. Een pizza hawaii: een no go of een lekkernij? “Iedereen doet wat ‘ie wil met pizza”, lacht Matthieu. “Veel mensen hebben regels van wat pizza wel of niet mag zijn, maar wij vinden dat iedereen moet doen waar die zelf zin in heeft. Wij proberen af en toe ook wel out of the box te denken en we gaan zeker nog met specialekes afkomen, hoor. Misschien komt hier zelfs ook ooit een ananas binnen, wie weet.” (lacht)

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be