Vogelbescherming Vlaanderen juicht de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir toe om tot eind augustus geen jacht op en bestrijding van wild toe te laten in het ca. 30.000 hectare groot Limburgse wolventerritorium. De jachtlobby – de Hubertus Vereniging Vlaanderen – was echter van mening dat een globaal jachtverbod niet langer nodig is.

Vogelbescherming Vlaanderen – de advocaat van de fauna – is daarover een andere mening toegedaan. Jacht en bestrijding van wild, zoals wilde zwijnen, in de kern van het wolventerritorium zullen ervoor zorgen dat wilde zwijnen naar de buitenrand van het gebied gedreven worden waar ze veel meer schade kunnen aanrichten. Laat wilde zwijnen met rust waar er weinig risico op schade is. En laat dat net het hart van het wolventerritorium zijn. 

Impact op het wildbestand
Vogelbescherming Vlaanderen vreest er ook voor dat jacht en bestrijding voor verstoring van de wolven zelf zal zorgen. De kans dat ze het territorium zullen verlaten, is dan ook reëel. En ook daardoor zullen predatie van vee en hobbydieren en risico’s op aanrijdingen buiten het gebied toenemen.

Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft het Limburgse wolvengezin tussen 21 maart en 24 juni zich alleen maar met wilde dieren gevoed. Naast aas, knaagdieren, konijnen, hazen en reeën heeft de wolf ook wild zwijn op zijn menu staan. En laat deze laatste nu net de soort zijn die de jagers fanatiek willen bejagen en bestrijden om – naar eigen zeggen – belangrijke schade aan landbouwgewassen te voorkomen en het risico op aanrijdingen met voertuigen te verminderen.

Biomassa
Het bejagen en dus weghalen van wild uit de natuur zorgt er echter voor dat er biomassa verdwijnt. Dat is voedsel dat niet ter beschikking komt van de natuur, en dus niet tot bij o.a. de wolven geraakt. Het zou interessant zijn om op wetenschappelijke basis te onderzoeken welke impact deze familie wolven op het wildbestand in het gebied heeft. We kunnen de natuur een unieke kans geven om zichzelf in dit gebied in evenwicht te houden, zonder menselijke tussenkomst. Het proberen waard toch? Onze vereniging durft zich alvast luidop afvragen of jagen en bestrijden van wild in het territorium van August, Noëlla en hun welpen überhaupt nog langer verantwoord zijn.

Foto: www.vogelbescherming.be