Veeboer Jens Mouton, landbouwingenieur Alain Peeters (Agroecology Europe) en tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger van Food Forest Institute trekken aan de alarmbel. Het klimaat wordt alsmaar warmer en niet alleen mensen hebben hier last van, ook de koeien en andere dieren. Ze roepen de boeren op tot actie en dienen een voorstel tot decreet in om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Terwijl mensen schaduw kunnen zoeken op een terrasje of in een bos, staat het grote deel van de koeien in een open weide. Jens Mouton en zijn broer hebben een kleine tien jaar geleden op net geen tien hectare weide bomen geplant. Ze zien dat dit broodnodig is. Vanaf het moment dat de koeien op deze weide terechtkomen rennen ze naar de bomen. Als je door het landschap rijdt tijdens deze hitte zie je oftewel de koeien in hittestress, oftewel kan je de koeien onder bomen vinden.

“Bomen zorgen niet alleen voor verkoeling voor de koeien, ook produceren ze hierdoor meer melk en vlees. De kalfjes hebben door minder hittestress ook meer kans op overleven.” Weet landbouwingenieur Alain Peeters te vertellen.

Bomen zorgen ook voor betere schaduw dan artificiële beschutting omdat het uit meerdere gelaagdheden bestaat. Dit zorgt tevens ook voor meer kwaliteitslandschap, wat tegenwoordig ver te zoeken is.
 
We kampen met een enorm bomentekort, er verdwijnt elke dag ongeveer 0,72 hectare bos. Deze nieuwe regeling zou dus voor bomencompensatie zorgen.

Wilde bijen, honingbijen en hommels zorgen voor 80% van de landbouwproductie in Europa, hun werkwaarde wordt geschat op €22 miljard. Bomen in weides zorgen voor de productie van stuifmeel en nectar: meer drachtgebied voor (wilde) bijen, wat meer dan welkom is. Ook helpen bomen het verlies aan biodiversiteit tegengaan.
 
Bomen bieden niet alleen schaduw aan koeien, ook kunnen ze dienen als producent van voedergewassen voor vee en fruit of noten voor de mens.
 
Bomen zijn naast oceanen, bodems en graslanden de grootste opslagplaatsen van CO2, ze zijn natuurlijke airconditioning en houden (storm)water vast in de bodem .

Boeren kunnen gebruik maken van de agroforestry regeling waardoor ze een groot deel van de aankoopprijs en aanplantprijs bomen terugbetaald krijgen.

“Er is geen enkele zinnige reden om als boer geen bomen aan te planten: ze zorgen voor gelukkigere dieren, voor meer vlees- en melkproductie, helpen het klimaat, de biodiversiteit, bieden voedsel voor de beesten en ze pimpel ons landschap. Waar wachten we op!” zegt Louis met een zekere urgentie.

Foto: www.foodforestinstitute.com