Woensdagavond werden de Trends Gazellen 2017 bekend gemaakt in de AED Studios in Lint. De Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen. Pauwels Sauzen uit Oelegem is verkozen tot ambassadeur bij de grote bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven gaat het ambassadeurschap naar Den Berk Délice uit Merksplas, terwijl Komono uit Zwijndrecht de eer krijgt bij de kleine bedrijven. Gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé feliciteert hen uitdrukkelijk namens de provincie Antwerpen, die al jarenlang partner is van de Trends Gazellen.

Elk jaar selecteert het financieel-economisch weekblad Trends per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. Woensdagavond werden in de AED Studios in Lint de snelst groeiende bedrijven in de provincie Antwerpen bekendgemaakt. Uit de lijst van geselecteerde bedrijven werd per categorie 1 onderneming als Trends Gazellen Ambassadeur verkozen: 1 kleine onderneming (omzet minder dan 1 miljoen), 1 middelgrote onderneming (omzet tussen 1 en 10 miljoen) en 1 grote onderneming (omzet meer dan 10 miljoen). Daarbij werd gekeken naar de groei van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow. De trofeeën kwamen uit handen van Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie in de provincie Antwerpen: “Wij zijn reeds jarenlang een trouwe partner van de Trends Gazellen, omdat op deze manier ondernemerschap positief in de kijker wordt gezet. De goede resultaten van de bedrijven in onze regio zijn belangrijk voor onze economische groei, maar ze enthousiasmeren ook andere ondernemers. Die dynamiek zorgt ervoor dat we als provincie Antwerpen bij de Europese topregio’s horen. Volgens de EU Regionale Competitiviteitsindex 2016 staat de provincie Antwerpen te pronken op de 21e plaats als één van de meest competitieve regio’s van Europa. Dit is voornamelijk te danken aan een zeer goede score op infrastructuur en innovatie. De provincie Antwerpen telt het grootste aantal nieuwe ondernemingen van alle Belgische provincies, namelijk 17 procent. Met tal van initiatieven blijven we inzetten op het stimuleren van ondernemerschap”, verduidelijkt Caluwé.

De winnaars

Pauwels Sauzen is verkozen tot ambassadeur Trends Gazellen bij de grote bedrijven. De Oelegemse sauzenproducent kende de voorbije jaren een snelle groei dankzij innovatie in smaken en verpakkingen. De wortels van Pauwels Sauzen uit Oelegem gaan terug tot 1909. Het bedrijf maakte onlangs een kwantumsprong, dankzij de focus op innovatie en een succesvolle overname van Vleminckx uit Herent. België, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de kernmarkten, maar Sauzen Pauwels is ook actief buiten Europa, vooral in West-Afrika. Het bedrijf telt bijna 300 medewerkers en is goed voor een geconsolideerde omzet van zowat 150 miljoen euro.

In de categorie middelgrote bedrijven is Den Berk uit Merksplas de ambassadeur. De tomatenkweker kweekt er cherrytrostomaten en kleine snoeptomaatjes. Den Berk werd eind 2006 opgericht door Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen. Samen met hun eigen kwekerijen en Benteltom, het bedrijf van Hans Van Gool, verenigden ze zich in 2015 tot Den Berk Délice dat een teeltoppervlakte van 42 hectare bezit en lid is van Coöperatie Hoogstraten cv. Met dezelfde hoeveelheid energie en meststof zorgt de investering in een innovatieve glassoort voor een stijging van de productie met 8 à 10 procent op dezelfde oppervlakte. Een ander speerpunt is het warmtekrachtkoppelingsysteem, waarbij elektriciteit wordt geproduceerd voor de eigen stroombehoefte en voor ruim 15.000 gezinnen.

Komono uit Zwijndrecht is de ambassadeur bij de kleine bedrijven. Het merk van zonnebrillen en horloges kon zich aanvankelijk ontwikkelen in de schoot van Hurray, distributeur in de Benelux voor modeartikelen als kleding, schoenen en accessoires. Komono is aanwezig in 4500 winkels in 75 landen en opent eind april in Antwerpen een eigen winkel.
Foto: Gedeputeerde bevoegd voor economie Ludwig Caluwé feliciteert de Antwerpse Gazellen 2017: Links naar rechts: Komono (Ambassadeur kleine bedrijven), Pauwels Sauzen (Ambassadeur grote bedrijven), Ludwig Caluwé (provincie Antwerpen), Den Berk (Ambassadeur middelgrote bedrijven) – Copyright: Koen Fasseur