Aanleg park ter hoogte van Steendok: fase 2: februari 2021 – zomer 2021

In deze fase wordt de riolering en de heraanleg van de Vlaamsekaai, tussen de Gentplaats en de Waterpoort, gerealiseerd. Daarvoor zal vanaf 12 februari de werfzone uitgebreid worden met inname van de Vlaamsekaai, tussen de Gentplaats en de Gillisplaats. Doorgaand verkeer blijft mogelijk via een tijdelijke omleidingsweg achter de bomenrij. 

De werken aan fase 1, de heraanleg van de Waalsekaai, blijven doorlopen. Een gedeelte van de riolering werd reeds aangelegd en wordt de komende weken verder afgewerkt. Nadien starten de werken aan de rijweg en het voetpad. De werken op de Waalsekaai eindigen in juni.  

Meer informatie, met een overzicht van de werken en de omleidingen, vind je terug in de bewonersbrieven van de aannemer onderaan de website.
 
Archeologie

Tijdens de werken aan het park kwam de Steenbrug uit het 19de eeuwse dokkencomplex even terug tevoorschijn. De voormalige dokken werden in 1969 gedempt, maar worden nu terug uitgegraven naar aanleiding van de heraanleg. Deze werken zijn een kans voor archeologen om de nog aanwezige restanten van naderbij te onderzoeken. Een deel van de Steenbrug was even terug te zien van aan de rand van de werf. Stadsarcheoloog Daan werkt op site en geeft meer uitleg bij de opgravingen op de website.

Opbouw bodemlaag

In het definitieve ontwerp zijn de boomsoorten vastgelegd. Zo worden in de ‘kroon’ de bestaande platanen aangevuld met 4 inheemse soorten: de linde, olm, zomereik en esdoorn. De 3 tafels krijgen een grote verscheidenheid aan soorten waarbij rekening is gehouden met de grootte, de groeiwijzen, veel verschillende bloeitijdstippen, bladvormen, vruchten, bloemgeuren, … Om deze ambitieuze parkaanleg te realiseren wordt de bodemlaag van de Gedempte Zuiderdokken volledig vervangen. De bestaande grond wordt over een dikte van 1,5 meter vervangen door een nieuwe opbouw, aangepast aan de specifieke beplanting en gebruik van het park. Dit zal er voor zorgen dat bomen en planten alle kansen krijgen in de toekomst om volwaardig uit te groeien en zo een echt park te creëren. De opbouw van dit grondpakket is tot stand gekomen na afstemming met AG Vespa, de groendienst van de stad Antwerpen en het technisch studiebureau. 

De opbouw is per zone in het park, afhankelijk van de specifieke ondergrond, bepaald. Ter hoogte van de parkings werd, op basis van de verschillende expertises, tot de volgende opbouw gekomen:
Er wordt een drainagefolie op het dak van de parking gelegd. Deze folie draineert het te veel aan water naar de randen van de parking.
Hier bovenop wordt een grindlaag aangelegd, dit is een bufferende laag. In droge periodes houdt dit het vocht langer vast en in natte periodes wordt hier water in opgeslagen dat nadien gedraineerd wordt naar de randen. 
Op de grindlaag komt geotextiel: deze doek zorgt ervoor dat de verschillende lagen niet gemengd worden en de kwaliteit van elke grondlaag behouden blijft. 
Hierop volgt een zanderige aanvulgrond. Deze zorgt voor een goede waterhuishouding en heeft de juiste milieu hygiënische eigenschappen voor het park, voor lucht in de bodem en steun aan de bomen. 
De bovenvermelde lagen zijn reeds aangelegd. De volgende maanden zal de aannemer lava in de bovenste 20cm van de zanderige aanvulling frezen om een te sterke laagvorming te vermijden. Tenslotte volgt een rijke teeltlaag van 60 cm, samengesteld uit een mengeling van teelaarde, bosgrond en lava met elk hun specifieke percentages.

Timings

Binnenkort  wordt de omgevingsvergunning ingediend voor de aanleg van het park ter hoogte van Kooldok en Schippersdok. Als alles vlot verloopt, is de eerste fase van het park (Steendok) klaar in het voorjaar van 2022. De opening van het volledige park is voorzien voor eind 2024.
 
Samentuin

In het ontwerp van het park zijn 2 samentuinen voorzien. Tijdens deze fase van de heraanleg wordt de eerste samentuin gerealiseerd indien er voldoende interesse is vanuit de buurt.

Foto’s: www.agvespa.be