We hebben even moeten wachten voor het doek open ging om de Hommage Musical Gaston & Leo aan te kondigen en wie de meesters van de lach in theatershows, in films, Tv shows een blijspelen zou vertolken. Op 18 maart 1993 stierf Leo Martin, dit was het einde van een iconisch, komisch duo in Vlaanderen,  Gaston & Leo, nostalgie in Vlaanderen een gekend over heel het land.
Nu 30 jaar later kwamen familie, pers en genodigden samen in Theater Elckerlyc voor de boekvoorstelling, “Gaston & Leo met lach en traan” en de Hommage Musical, hartverwarmend en ontroerend, een verhaal van vriendschap over Gaston & Leo.
Kobe Van Herwegen heeft heel wat voorbereidingen gemaakt,  gedurende drie jaar heeft hij met familie en kennissen die betrokken waren bij het ontstaan en het wedervaren van hét komische duo in Vlaanderen, vele gesprekken gehad. Het resultaat is een prachtig boek over Gaston & Leo,  met lach en traan.

Dit was ook meteen ook de basis voor het script dat Kobe schreef, in samenwerking met de topregisseur Frank Van Laecke en co-bezieler Dirk Van Vooren voor Gaston & Leo – De Hommage Musical, een productie van Backstage Producties.
Op 16 maart, zie fotosamenstelling hier boven, werden het boek én de musical, voorgesteld aan de pers. Backstage Producties en Pelckmans sloegen daarom de handen in elkaar voor deze gelegenheid. Het hoogtepunt van deze voorstelling was de aanwezigheid van Chantal Berghmans en Martine De Waegeneire, de dochters van Gaston Berghmans en Leo Martin, de belangrijkste bronnen voor het boek en de musical,  waren het middelpunt van de voorstelling wanneer Frank Van Laecke bekend maakte dat Warre Borgmans en Jurgen Delnaet in de huid van Gaston & Leo – De Hommage Musical zullen kruipen, zie voorstellingsfilm die hierna volgt.
Vanaf 19 januari 2024 zal Theater Elckerlyc het Oud Belgie en vele andere theaters uit heel Vlaanderen worden waar Gaston en Leo zoveel succes hadden. Producent James Cooke vatte dit unieke moment voor de Vlaamse showbizzwereld passend samen met de woorden “Iedereen verdient een musical! Maar deze grootmeesters in de humor verdienen niet alleen een musical, maar ook een uitgebreid boek met veel fotomateriaal en een volledig carrière-overzicht! Een ultieme hommage voor beide heren, wat zouden ze fier zijn.”

WARRE BORGMANS EN JURGEN DELNAET VERTOLKEN DE HOOFDROLLEN IN GASTON & LEO – HOMMAGE MUSICAL 

Bezieler van dit alles Dirk Van Vooren en regisseur en co-auteur Frank Van Laecke gaven verder meer uitleg over de hommage musical die vanaf 19 januari 2024 te zien zal zijn in Theater Elckerlyc. Backstage Producties mag rekenen op een indrukwekkend creatief team met Frank Van Laecke als regisseur en co-auteur,  Kobe Van Herwegen als medeschrijver aan de musical, Martin Michel als choreograaf en Thomas Vanhauwaert die de leiding zal hebben over het live orkest.  Jawel een primeur, deze musical wordt gebracht met live-muziek in de sfeer van Vlaamse klassiekers uit de jaren ’70, ’80 en ’90.

Frank Van Laecke is bijzonder overtuigd over het concept van deze hommage musical: “Twee iconen. Twee reuzen. Twee vrienden. Ups en downs. Gaston en Leo, een verhaal over vriendschap, vakmanschap en verloren dromen. Hoe een toevallige ontmoeting kan leiden tot een groot verhaal. Met een lach en een traan. De hommage musical speelt af in de coulissen van Vlaanderens grootste komieken en toont ons de mannen achter dit duo.
Warre Borgmans en Jurgen Delnaet, na even zoeken, was het beste duo dat men kon ontdekken en vallen de eer te beurt om de twee Vlaamse iconen terug tot leven te brengen in deze musical. Het was dan ook een bijzonder moment, met een lach en een traan  voor Chantal Berghmans en Martine De Waegeneire, de dochters van Gaston Berghmans en Leo Martin.

Het boek Gaston & Leo. met lach en traan.

 

 

Auteur Kobe Van Herwegen is een Vlaamse acteur, presentator en goochelaar hij start zijn carrière in de Ketnet-serie Springmet een heeft een grote passie voor onze circus- en theatergeschiedenis. Hij speelde mee in verschillende televisieseries waaronder Ghost Rockers, Flin en Flo, Fair Trade en Lisa. Hij schreef eerder Chapeau, over onze Belgische goochelgeschiedenis, Meisje met de feeënvingers en Circus Ronaldo, Karavaan der verwondering en groeide op met Gaston en Leo als grote voorbeeld.

Exact dertig jaar na het overlijden van Leo Martin, dat het abrupte einde betekende van Vlaanderens populairste komische duo ooit, brengt Gaston & Leo, met lach en traan voor het eerst hun leven en carrière in kaart, dit met nooit vertoonde foto’s, geïllustreerd met fotomateriaal uit de persoonlijke archieven van beide komieken die aangevuld zijn met anekdotes en quotes.
Van 1972 tot en met 1993 vormden Gaston Berghmans en Leo Martin het populaire komische duo Gaston & Leo. Tijdens de hoogdagen van hun succes spelen ze in blijspelen, schitteren ze op tv en op het witte doek. Zij doorkruisen ze met hun theatershows het hele land. Met Gaston als de clown en Leo als trouwe aangever breken ze alle records als komische entertainers. Veel van hun sketches zitten tot de dag van vandaag in het collectieve geheugen, maar werden noch nooit door iemand overtroffen. Aan elk muntje zit een kantje, hoe overweldigend hun succes ook lijkt, de medaille heeft natuurlijk ook een keerzijde. Hun volkse tongval en laagdrempelige humor zijn een doorn in het oog van de ‘betere’ achers. Achter de schermen komt hun samenwerking onder hoogspanning te staan en werpen slepende ziektes bij zowel Leo als Gaston een schaduw over hun geluk, toch zullen ze, en ook bij jongeren, in ons geheugen blijven. Dit waardig naslagwerk moet zeker een plaats in uw boekenkast krijgen.
Gaston en Leo, is een hartverwarmend, een ontroerend verhaal over vriendschap, vakmanschap en verloren dromen.

 

Het boek Gaston & Leo. Met lach en traan.

Auteur: Kobe Van Herwegen

ISBN:978946014570

Prijs:€29,50

Uitgever: Pelckmans

is nu ook al beschikbaar via de website van www.pelckmansuitgevers.be

Gaston & Leo – De Hommage Musical
Vanaf 19 januari 2024

Locatie: Theater Elckerlyc, Frankrijklei 85-87, 2000 Antwerpen
Productie: Backstage Producties

CREATIVES

 • Script: Frank Van Laecke & Kobe Van Herwegen
 • Regie: Frank Van Laecke
 • Choreo: Martin Michel
 • Muziek: Thomas Vanhauwaert

CAST

 • Warre Borgmans: Gaston Berghmans
 • Jurgen Delnaet: Leo Martin

De overige cast wordt later dit bekend gemaakt.

TICKETPRIJZEN

 • VIP: € 75,00
 • Cat 1: € 55,00
 • Cat 2: € 45,00
 • Cat 3: € 35,00
 • Voordeelnamiddag: € 35,00

www.backstage-producties.be