Een culinair weekendje Harlingen met cultuur en historie als aperitief en digestief! Vrijdagavond aankomen in de oude havenstad aan de Waddenzee, inchecken in ’t Heerenlogement van de jonge uitbaters Gemma van Norden en Mateusz Sęk, ‘s avonds een uitgebreide wijn- en spijsproeverij met wijnkenner Jildert de Jong (30)(foto links) uit Leeuwarden en chef-kok Jennie van der Goot (46)(foto rechts) uit Sneek.

Zaterdag een stadswandeling met een bezoek aan het zeer interessante museum Hannemahuis met veel maritieme accenten, een bezoek aan de replica van het expeditieschip Willem Barentsz, in de namiddag een kennismaking met de naastgelegen Harlinger bierbrouwerij Het Brouwdok en ’s avonds een op speciaalbieren gebaseerd driegangenmenu, ook van kok Jennie.
Zondagmiddag rond twaalven een brunch, uitchecken, ’s middags op de zeedijk genieten van UNSECO Werelderfgoed Waddenzee en tegen de avond relaxed naar huis. En

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dat allemaal op loopafstand! Harlingen verveelt geen seconde, want je kunt er wel 500 monumentale gebouwen bekijken en traditionele zeilschepen en veerboten zien komen en gaan.

Proeverij
Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland, trof de bovengenoemde hoofdrolspelers maandag 11 november 2019 min of meer toevallig in het restaurant van het historische hotel, The Swan aan het Franekereind, schuin tegenover het kantoor van weerman Piet Paulusma. Jildert de Jong was er namens het wijnhuis Fourcroy Nederland in Bussum om de hoteliers kennis te laten maken met een elftal vooraf door hen geselecteerde wijnen.
“De wijnkopers waarvoor hij werkt hebben wel honderden wijnen in huis, maar als je die allemaal wilt proeven in combinatie met een gerecht, dan zit je er met de kerstdagen nog. Het ging die avond ook om wat combineert het beste met wat. Chef-kok Jennie, die al vanaf haar dertiende is gefascineerd door de kookkunst, serveerde gerechtjes van de nieuwe menukaart, zoals gerookte zalm met forelmousse, chioggia bietencarpaccio, biologische runderstoofpot, Thaise curry met kip, bavette en bladerdeegpakketjes met granaatappel-frambozen-tijm-confituur. Het waren stuk voor stuk kunstwerken, schilderijtjes, haast zonde om ze aan te roeren. En bijzonder smakelijk!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kennis van zaken
Hendriks: “Ik had een kort bezoek gepland, maar ik pakte pas na drie uur mijn biezen. Wat ik héél leuk vond was de tekst en uitleg die de heer De Jong bij de wijnen en mevrouw Van der Goot bij de spijzen gaf. Beiden hebben werk van hun hobby gemaakt, zich verdiept in de materie en de herkomst. Ze imponeren zonder kapsones en spreken duidelijke taal. Ze zijn informatief. Aan die extra dimensie — weet wat je eet en drinkt — ken ik een grote waarde toe en ik twijfel er niet aan dat velen het met mij eens zullen zijn. Daarom gaat mijn reisorganisatie Friesland Holland Travel Service een serie ‘Lekker Weekendje Weg in …………..?’ ontwikkelen. Deze worden ondergebracht in de nieuwe formule Frysk Restaurant. In februari presenteren we het eerste culinaire arrangement, ‘Lekker Weekendje Weg in….. Harlingen!’, samen met ’t Heerenlogement.”

Meer info:
www.heerenlogement.nl
www.hannemahuis.nl
www.debarentsz.nl
www.harlinger.nl
www.hetbrouwdok.nl
www.fourcroy.nl
Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Foto’s: www.friesnieuws.nl