Terwijl grote touroperators als Kras (TUI Group) zijn begonnen met de marketing van wintersportvakanties, promoot het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, nog steeds zomerpret. Ook Lemmer, de zuidelijkste invalspoort over water van de provincie Fryslân, wil nog niks weten van een afscheid van de zomer. Daar gaat vrijdag 13 september 2019 de evenementenreeks Nostalgisch Nazomeren van start: www.hartvanlemmer.nl/events/nostalgisch-nazomeren-lemmer-2019/.

Wie van historische schepen in een eeuwenoude ambiance en maritieme livemuziek houdt, moet vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 vrijhouden voor een unieke kennismaking met historische beroeps- en pleziervaartuigen, oude machines, oldtimers en vrolijke muzikanten.

Vissersdorp werd eldorado voor watersporters
De historie van veel Friese plaatsen werd bepaald door water, zeker die van Lemmer. Lemmer kennen velen van de Lemster aak en zeevisserij, de Lemster zeesluis van 1888 en het grootste en oudste nog in bedrijf zijnde stoomgemaal van Europa, het Ir. D.F. Woudagemaal (1920, UNESCO werelderfgoed).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Lemmer is ontstaan op de plaats waar de riviertjes Zijlroede en Rien in het zuiden van Friesland bij elkaar kwamen. De bewoners hielden zich eeuwen bezig met visserij, scheepsbouw en overslag. Binnenschippers uit het Noorden laadden hun voor Holland bestemde handelsgoederen in Lemmer over op grotere vaartuigen voor de tocht over de Zuiderzee. In de 17e en 18e eeuw was Lemmer een haven van internationale betekenis, met name in de tijd van de Oostzeevaart. Lemsters vonden toen hun bestaan in met de scheepvaart verwante bedrijven als scheepswerven, blok- en zeilmakerijen en touwslagerijen. Ook de handel op Amsterdam en de daaruit vloeiende dag- en nachtbootdiensten waren van betekenis.

De Lemster Zuiderzeevisserij is ongeveer in het midden van de 19e eeuw van de grond gekomen en daarmee ontstond tevens de aanverwante bedrijvigheid. Nettenbreierijen en -handelaren heeft Lemmer niet meer, nog wel visverwerkende industrie. Er hebben ooit eens een dikke honderd vissersschepen (LE) op de Zuiderzee gevist. De glorietijd van de Lemster Zuiderzeevisserij, met een armoedig randje, was in het begin van de 20ste eeuw. De Afsluitdijk sloeg in 1932 genadeloos toe. De zoute zee werd een zoet meer: IJsselmeer. De nieuwe polders, Wieringermeer, de Noordoostpolder en de Flevopolders, verkleinden de binnenzee ook nog eens. De visserij maakte plaats voor industrie en watersport.

Meer info:
www.hartvanlemmer.nl/events/nostalgisch-nazomeren-lemmer-2019/
www.waterland.frl

Foto’s: www.friesnieuws.nl