Frieda Van Dun (Weelde 1951) woont en werkt in Antwerpen. Zij heeft reeds gedurende drie decennia menigvuldige contacten met de kunstenaars rond de galerie De Zwarte Panter. Over haar boeiend oeuvre heeft de essayist-dichter Roger de Neef een indringende tekst geschreven in een prachtig boek “De weg naar beweging”, Uitgeverij P-Leuven, Vrienden van De Zwarte Panter- Antwerpen, 2011.

Haar inspiratiebron is steeds de natuur geweest: bloemen, planten, dieren, vissen, vogels. Haar huidige tentoonstelling heet nu “NatuurElle”, of hoe een vrouwelijke artieste de natuur bekijkt. Maar de natuur is slechts een aanleiding. Het werk van Frieda Van Dun handelt over het picturaal verlangen, over het schilderkunstig proces, over de liefde voor het schilderen. Zij experimenteert met verschillende dragers en technieken: acryl op doek of op papier, gouache op papier, …. In die geest is haar werk onderzoekend, wat beantwoordt aan een actuele trend. Hedendaags is ook het deconstruerend karakter van haar eigen abstraherende stijl, die tussen de figuratie en de abstractie ligt.

Vorig jaar trad Frieda Van Dun in dialoog met dichter Emile Verhaeren in het gelijknamige museum in Sint-Amands-aan-de-Schelde onder de titel “Vier Seizoenen”. Essayist Patrick Auwelaert heeft in Doorbraak.be van 24 maart 2018 een mooie analyse gemaakt van deze expo. Hij besluit: “Eén ding hebben beide kunstenaars Frieda Van Dun en Emile Verhaeren alvast gemeen: hun muzikaliteit, ritme en beweging. Zelf omschrijft Van Dun haar schilderijen als ‘kleurklanken in beweging’. In de natuurlyriek van Verhaeren proeft men dan weer de bewogen klankleur van de woorden.”. Het geciteerde boek “Schilders & Schrijvers – Vijftig jaar galerie De Zwarte Panter in druk 1968-2018” vermeldde twee bibliofiele uitgaven van Frieda Van Dun.

Vooreerst uit 2011 het reeds geciteerde “De weg naar beweging” met een gedicht van Roger de Neef en uit 2018 “Als bloemen” eveneens met gedichten van Roger de Neef.

Tot en met 23 juni 2019.

Foto’s: www.dezwartepanter.com.