Spazio Nobile in Brussel opent haar deuren tijdens Brussels Gallery Weekend en presenteert de eerste solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Frederik Vercruysse in de galerie.
In deze tentoonstelling, getiteld Windows, verkent Vercruysse het beeld als een raam dat zich opent naar het reële en het imaginaire. De figuratieve ruimte neemt nieuwe vormen aan in het afgebakende kader, soms vervaagd door matglas of een geprojecteerde schaduw. Op verschillende niveaus verschijnt het object in een vermenselijkt landschap, maar zonder menselijke aanwezigheid. Het wordt getransformeerd door het daglicht, waardoor visuele impressies ontstaan die doen denken aan een gevel, een landschap, een boeket bloemen…

Frederik Vercruysse nodigt de bezoeker uit om de confrontatie aan te gaan met een tot het uiterste gedreven analoog beeld, dat pixelachtig is en steeds dichterbij komt. Opzettelijk vervaagd en vervormd, wordt de compositie van het beeld impressionistisch en ontvouwt het zich als een pointillistische werk van een schilder met kleine penseelstreken.

Windows brengt zo, in de unieke taal van Vercruysse, een geheel van poëtische beelden die op elkaar reageren tussen niet-picturale beelden (Window Stills), en samengestelde objecten die de ‘spiegel van de ziel’ weerspiegelen (de Light Boxes en de Mirror Glass Boxes).
Het glas, de ramen en de glasplaten van de fotograaf van weleer worden de rode draad van dit intense onderzoek. Frederik Vercruysse probeert al jaren een analytische, realistische, objectieve en documentaire geest te combineren in zijn fotografisch werk. Hij gebruikt de camera als een hoogtechnologisch werktuig om beelden te produceren waarbij het kader volledig in scène is gezet. Door afstand te nemen assembleert hij fragmenten van de beelden die hij in de loop van de tijd produceert, om verhalen samen te stellen. Zo geeft hij het gevoel van bestaan, aan- en afwezigheid en licht door.

Door de productie van glasobjecten in samenwerking met Atelier Mestdagh, een atelier voor glas-in-loodramen in Merelbeke (opgenomen in de lijst van Homo Faber, voor uitmuntendheid in vakmanschap in Europa), geeft Spazio Nobile drie nieuwe creaties van Frederik Vercruysse uit, in beperkte oplage, voor hun lancering tijdens het Brussels Gallery Weekend:
Vensters Stills, foto’s, 5 + 2AP
Vensters Lichtbakken, heldere kamers, 3 + 2AP
Vensters Spiegelglas Dozen, psyches, 3 + 2AP
De foto’s werden vertaald in driedimensionale objecten waarvan de kracht ligt in de transparantie en subtiliteit van een levend materiaal. Het glas is met de hand geblazen en gelamineerd in het vuur. Het vertaalt de ruimte op een picturale en reflectieve manier met een visuele reikwijdte die verbonden is met de ruimte van de galerie. De aard van het beeld komt tot leven dankzij het lichtgevende glazen frame en de glinsterende zijden die in het glas-in-loodatelier zijn geslepen. Door te spelen met onzichtbaarheid en door een nieuwe laag handgemaakt gelaagd glas of spiegelglas toe te voegen, verkent Vercruysse de driedimensionale en visuele effecten van het inlijsten en uitlijsten van zijn foto’s. Het subtiele spel van kleuren in de foto en de amplitude van het spel van licht en schaduw laten het beeld zweven in zijn eigen ruimte-tijd. 

PRAKTISCHE INFORMATIE
Frederik Vercruysse
Windows
9 september – 14 november 2021

Spazio Nobile Gallery
rue Franz Merjay 142
1050 Brussel
spazionobile.com
Opening Spazio Nobile Gallery & Studiolo: 9 september 2021, 18:00-22:00
Zondagse brunches: 18 september & 14 november 2021 – 12:00-16:00
Open van dinsdag tot zaterdag, 11:00-18:00 of op afspraak

Foto’s: www.clubparadis.be