Bij Zeberg Fine Art loopt een fantastisch mooie fototentoonstelling van Christian Clauwers.

De foto’s zijn een kleine selectie uit zijn fotoreizen naar de noord -en zuidpool. Christian bezocht de Noordpool (Artica) in 2013 en 2014. Antartica (de Zuidpool) was in 2017 aan de beurt.

Van de Noordpool tot de jungle, van woestijnen tot de Himalaya, van een vulkaantop tot het diepe van de oceaan in een onderzeeër. Niets is te ver en onmogelijk voor Christian Clauwers. Zelfs niet Antartica. Zijn zoektocht naar het extreme avontuur bracht hem naar de barre plek die de Antartica is, van 78° Noord tot 78° Zuid, diep in de Ross Sea. De ‘Dry Valleys’ is de koudste en droogste woestijn op aarde. Ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott, die ze ontdekte in 1903, noemde ze de ‘valleys of death’. Eén van de grote mysteries zijn de mummies van zeehonden. Het hoe en waarom van hun aanwezigheid blijft onopgelost.

In Artica kon Christian als één van weinigen een bezoek brengen aan de ‘Global Seed Vault’ op Spitsbergen. Meer dan 1.000.000 plantenzaden worden hier bewaard op een temperatuur van min 18 graden. Het is bijna de Ark van Noë voor onze voedselproductie.

Em. Prof. dr. Louis Beyens, die de inleiding schreef bij de zeer verzorgde brochure, omschrijft de foto’s op het voorblad als volgt: “De keizerspinguïn is het symbool bij uitstek van het ongerepte Antartica. Het beeld van deze pinguïn evoceert een idyllische scène, er is geen teken van menselijke activiteit te bespeuren. De foto uit het artische gebied, schept verwarring. Hier wordt een landschap getoond, maar wat veeleer duidelijk is, is de impact van de mens op het landschap. De zadenbank op de foto is er gekomen als verzekering tegen rampen, en is in tegenstelling tot het pinguïnei eerder een symbool van angst voor de toekomst.”

Christian Clauwers maakte zijn reis naar Antartica met expeditieschip Ortelius, de uitvinder en maker van de 1st wereldatlas.

Zijn foto’s zijn afgedrukt op aluminium en plexiglas. Prijzen gaan van 300 tot 1600 euro.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 25 november.
Zeberg Fine Art, Vleminckstraat 3, 2000 Antwerpen
0032 (0)3 345.40.37
info@zeberg.com
www.zeberg.com

Alle foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd. Copyright © Christian Clauwers