De restauratiewerken aan het fonteinmonument Peter Benoit in het Harmoniepark zijn afgerond. Op zondag 28 mei werd het vernieuwde monument officieel ingehuldigd en werd de fontein in werking gesteld.
Peter Benoit (1834-1901) was een van de meest toonaangevende Vlaamse muzikanten. Hij werd voor de muziek wat Conscience voor de literatuur betekende, de man die zijn volk leerde zingen.

Opnieuw in gebruik
Antwerpse architect Henry van de Velde ontwierp een art-decofontein ter ere van Benoit. De fontein stond oorspronkelijk op de Frankrijklei voor het Operagebouw, maar verhuisde in 1951 naar de zuidelijke hoek van het Harmoniepark aan de Mechelsesteenweg. Het werk werd in 1997 geklasseerd als monument en is nu in zijn originele staat hersteld.
In de bestaande kelder onder de fontein staan nieuwe pompen en een waterzuiveringsinstallatie. Ontbrekende stukken in het natuurstenen gedeelte zijn gereconstrueerd en het bekken werd verhoogd zodat het water minder diep staat. Na ruim 30 jaar leegstand stroomt er nu dus opnieuw water uit de natuurstenen harp in het midden van het monument. “Met het water krijgt het monument ook eindelijk zijn ziel terug”, zegt Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur en patrimonium. “Want het water symboliseert de Schelde die Peter Benoit zoveel inspiratie schonk, zoals ook blijkt ook uit zijn bekende oratorium ‘De Schelde’.”
Patrick Verhoeven, voorzitter van het Peter Benoitfonds, is enthousiast over de restauratie: “De inhuldiging van het Peter Benoitmonument kadert perfect in de hernieuwde belangstelling voor de peetvader van de Vlaamse klassieke muziek. Naast de vijfjarige concertcyclus die we samen met het Antwerp Symphony Orchestra in 2013 gestart zijn, willen we als Peter Benoitfonds ook nieuwe impulsen geven aan het Vlaamse muziekleven. We hebben daartoe een Peter Benoitprijs in het leven geroepen die voor het eerst in 2018 uitgereikt wordt.”

Harmoniepark
In 2015 kreeg het Harmoniepark een opknapbeurt en vorig jaar startten de werken aan het Peter Benoit-monument. In het najaar van 2017 is zaal Harmonie aan de beurt. De restauratiewerkzaamheden die het gebouw terug in zijn oude glorie herstellen, zullen 2 jaar duren. In het najaar van 2019 wordt het ingericht en verhuizen de stadsdiensten ernaartoe, en in het voorjaar van 2020 wordt zaal Harmonie als districtshuis in gebruik genomen.
Foto’s: copyright stad Antwerpen