Voor haar onderzoek rond culturele dekolonisatie krijgt Laura Gibson de award van het Fonds voor Cultuurmanagement. “De oorspronkelijke gemeenschappen moeten geconnecteerd worden met hun materiële cultuur”, stelt de laureate onder meer.
Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen reikt jaarlijks een prijs uit voor een onderzoek binnen het cultuurmanagement- en beleid. Het Fonds wil daarmee de kwaliteit van managementpraktijken in de culturele en creatieve sectoren stimuleren en kansen bieden aan jonge onderzoekers. Het Fonds voor Cultuurmanagement ontving voor de award van 2019 een variëteit aan kandidaturen uit verscheidene landen: van universiteiten in België en Nederland, over Groot-Brittannië, Italië en Spanje tot Estland.
 
Een jury van zes experts kende de hoofdprijs van 2500 euro uiteindelijk toe aan Laura Gibson (King’s College London) voor haar doctoraatsstudie Decolonising South African Museums in a Digital Age: Re-imagining the Iziko Museums’ Natal Nguni Catalogue and Collection.
 
Digitale hulpmiddelen
Gibson focust in haar doctoraat specifiek op Zuid-Afrikaanse musea. “Ze onderzocht items uit de etnografische collectie van het voormalige Zuid-Afrikaanse museum en ze werkte samen met oorspronkelijke communityleden in de provincie KwaZulu-Natal”, legt prof. Annick Schramme (UAntwerpen) uit. “Haar proefschrift onderzoekt hoe we kennisproductiepraktijken in musea kunnen dekoloniseren met de hulp van digitale hulpmiddelen.”
 
“De recente heropening van het Afrikamuseum in Tervuren heeft ook bij ons het debat terug aangezwengeld. Gezien de gecompliceerde koloniale geschiedenis van Europa en de steeds vaker opduikende oproep tot dekolonisatie over de hele wereld, biedt haar proefschrift een aantal inzichten in hoe musea wereldwijd deze uitdagende problemen zouden kunnen benaderen en beheren.”
 
Opnieuw connecteren
Zo stelt Gibson dat oorspronkelijke gemeenschappen terug dienen geconnecteerd te worden met hun materiële cultuur en er dient meer aandacht te komen voor alternatieve en meerstemmige verhalen. Digitale hulpmiddelen kunnen in dit proces een cruciale rol spelen.
 
De tweede en derde prijs gingen naar Renate Buijze (Erasmusuniversiteit Rotterdam) met haar studie Philantropy for the Arts in the Era of Globalisation. International Tax Barriers for Charitable Giving, en naar Marjo van Schaik (Universiteit Tilburg) met haar doctoraat Spaces of Culture. A trialectic analysis of the recent developments of cultural venues in Amsterdam.

Foto’s: Uantwerpen