Na de Veluwe is Nationaal Park Drents-Friese Wold met 6.000 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Wie daar door de “wildernis” fietst maakt er kennis met kronkelige beken, zandverstuivingen, schemerige sparrenbossen en grote heidevlaktes. Meestal kom je ook een herder met zijn schapen tegen of zie je Sayaguesa-runderen uit Spanje. Ben je in de omgeving van Appelscha, op de grote zandverstuiving het Aekingerzand, zie je Salers, Franse runderen, grazen en op het Doldersummerveld Limousins, ook uit Frankrijk. Schotse Hooglanders tref je in de bossen en op de kraaiheide van Landgoed Berkenheuvel bij Diever aan. 

De redactie van Fries Nieuws heeft voor liefhebbers van recreatief fietsen een zeer gevarieerde route uitgestippeld, een tochtje van 30 km, die begint bij het centraal gelegen informatiecentrum Huenderhoeve, Huenderweg 1 in Doldersum. De route is ook goed te doen als het regent, want je hebt voor de helft van de rit een groen dak boven je hoofd. En met goede outdoorkleding hoef je helemaal niet in te zitten over een nat pak en kou.

De route

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Fietstocht van 30 km in Nationaal Park Drents-Friese Wold, uitgestippeld op de regenachtige zondagmiddag 1 november 2020: Doldersum (informatiecentrum Huenderhoeve) – via knooppunt 59 naar Diever – via de knooppunten 69 en 67 naar Wateren (knooppunt 68) – langs zuidrand van het Doldersummerveld naar knoopunt 59 – van knooppunt 59 naar knooppunt 14 in Doldersum en vandaar dwars door het Doldersummerveld voor een rondje om de noordelijke helft om via de middenweg (Huenderweg) weer bij de Huenderhoeve uit te komen. Wie van variatie houdt is deze route een aanrader!

Meer info:
www.drentslandschap.nl/objecten/informatiecentrum-huenderhoeve
www.drentslandschap.nl/natuurgebied/doldersummerveld
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl
www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-drents-friese-wold

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Foto’s: Fietsen in het “oerwoud” in de omgeving van Diever. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws / www.friesnieuws.nl