Ook al moeten we eindejaar gedwongen in beperkte kring doorbrengen, dat betekent niet dat we er geen feest kunnen van maken. Heb je nog nood aan inspiratie? Volgende recepten – die je zeker niet op de voet moet volgen – kunnen je misschien een mooie aanzet geven. Laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop en pas de recepten naar eigen hartenlust aan!

Creatief met raclette
Raclette kan twee dingen betekenen. Vooreerst het traditionele gerecht van de middeleeuwse koeherder uit Centraal-Zwitserland dat later het nationale gerecht werd en ook over de grenzen bekend raakte. Maar het is ook een heerlijke halfharde bergkaas, die bijna overal in de Zwitserse Alpen gemaakt wordt. Algemeen kenmerk is dat deze kaas homogeen smelt.
Deze kaas met zijn onweerstaanbare aroma gaf zijn naam aan de manier waarop hij traditioneel wordt gegeten. De Zwitsers smelten hun raclette sinds mensenheugenis boven de warmte van een vuur en schrapen hem dan met een speciaal mes (‘racler’ in het Frans) op een bord.
De echte raclette heeft een vochtige korst, warm roodbruin van kleur. Deze korst wordt boven het vuur knapperig en wordt samen met het gesmolten kaasdeeg geserveerd onder de naam ‘religieuse’.
Bij raclette wordt meestal de ronde kaas doormidden gesneden. De kaas wordt eenzijdig verwarmd door een vuur of door een speciale oven. Na enige tijd kan de zacht geworden kaas van het grote stuk kaas geschraapt worden. De raclette wordt gegeten met aardappels, augurkjes en zilveruitjes en soms ook andere groenten. Over het algemeen wordt er thee en witte wijn bij gedronken.
Raclette kan ook als schijfjes kaas geserveerd worden, die dan met het gourmet- of raclettestel kunnen worden bereid.
In 2004 is Raclette een beschermd merk geworden. De naam mag alleen gebruikt worden voor kaas die in kanton Wallis geproduceerd is. Raclettekaas is als variatie op het origineel ook te krijgen met toevoeging van knoflook, peper en paprika. Er zijn talloze varianten, aangepast aan elk seizoen.

Kaasfondue Royal
Ingrediënten
400 g Gruyère, 400 g Vacherin, 40 cl champagne, 5 cl truffelolie.
Bereiding
Meng de ingrediënten goed samen en warm op tot 50 à 54°C. En smullen maar!
Kaasfondue Chalet Gruyère
Ingrediënten
400 g Gruyère, 400 g Vacherin, 40 cl witte wijn, 5 cl kirsch, peper en nootmuskaat.
Bereiding
Bijzonder eenvoudig: mengen en opwarmen aan 50 à 54°C.
Hapjes met manchego
De queso Manchego is de best verkopende Spaanse kaas. Deze kaas, die haar eigen D.O. (Denominación de Origen) heeft, wordt gemaakt van rauwe schapenmelk en is herkenbaar aan het label op de korst met een afbeelding van Don Quichote. De melk is afkomstig van het Manchego schaap, een sterk ras dat vroeger op grote oppervlakten op zoek ging naar schraal voedsel.
De korst van de Manchego heeft een visgraatmotief. Vroeger werd de wrongel geperst in manden uit espartogras die dit bijzondere motief veroorzaakten. Tegenwoordig wordt dit motief nagebootst in de plastic vormen waarin de wrongel wordt geperst.
De smaak gaat van licht pittig en rins bij jonge Manchego tot ronder en rijker met een mooie harmonie tussen rins, zout, nootachtig en kruidig bij oudere Manchego.
Als aperitiefhapje wordt de wielvormige Manchego verdeeld in taartvormen, die op hun beurt in stukjes worden gesneden zodat men mooie driehoekjes krijgt.
Hierbij hoort een fino sherry of Montilla, witte wijn uit Minho zoals de Escolha van Quinta do Ameal (van 100% Loureiro druif, op Franse eik gerijpt), rode wijn: een jonge fruitige maar krachtige Priorat (bijvoorbeeld van Celler Ardèvol: Terra d’Hom of Coma d’em Romeu.

Gemarineerde manchego
Ingrediënten
Stukjes Manchego, gedroogde pepertjes, fijngehakte knoflook, olijfolie, verse tijm, grof zeezout.
Bereiding
Meng goed dooreen en laat minstens 24 uur marineren. Roer regelmatig.
Wijn: rode jonge fruitige Ribera del Duero of jonge Priorat.
Salade met gegrilde courgette, chorizo, Manchego en tomatenjam
Ingrediënten
Rijpe tomaten, suiker, knoflook, olijfolie, courgette, chorizo, Manchego, peterselie, olie.
Bereiding
Snijd de courgette, chorizo en Manchego in dunne plakjes. Laat de gepelde tomaten op een zacht vuur ongeveer 20 minuten stoven met de suiker, knoflook en olie tot al het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout. Gril de courgette. Frituur de chorizo, knoflook en peterselie even in een steelpannetje en giet het mengsel over de gegrilde groenten. Voeg de tomatenjam en Manchego aan de rand van het bord toe.
Wijn: een licht parelende witte Vino de Aguja uit Penedés.
Geplette aardappel met gerookte haring, botersaus met Lambiek en bladpeterselie
Ingrediënten
4 grote aardappelen, 2 gerookte haringen, peper, nootmuskaat en zout, 1/2 flesje Lambiek, 50 g boter,
bladpeterselie.
Bereiding
Gaar de aardappelen in de pel op een laag zeezout in de oven.
Ontgraat en vil de haringen, ontzilt in gezouten melk.
Snij de aardappel doormidden en haal de pulp eruit met behulp van een soeplepel.
Plet, breng op smaak met peper en nootmuskaat (geen zout).
Voeg de haring toe en meng. 
Laat de lambiek inkoken, voeg de boter toe en laat doorkoken.
Schik alles op het bord en serveer warm met de botersaus. Breng op smaak met peper en zout, werk af met de grof gehakte bladpeterselie.

Witschimmelkaas met uiencompote en verkruimelde zwarte pens
Ingrediënten
200 g witschimmelkaas, 1 ui, klontje boter, 4 zwarte pensen, snuifje bruine suiker, peper en zout.
Bereiding
Snipper de uit fijn en stoof met de boter, bruine suiker, peper en zout.
Bak de zwarte pens zonder het vel en verkruimel. Meng met de ui.
Serveer warm met de witschimmelkaas.
Millefeuille van speltbrood, fijne beenham en rode radijzen
Ingrediënten
400 g speltbrood, peper, bieslook, boter, 250 g fijne beenham, 200 g radijzen, waterkerssalade.
Bereiding
Versnijd het speltbrood fijn. Schik in een terrine. Bedek met plakjes geboterd speltbrood en ham, dek opnieuw af met geboterde speltbroodplakjes, versnipperde radijzen en peper. Werk verder op deze manier tot de terrine gevuld is, duw flink aan en laat enkele uren in de koelkast stollen.
Neem uit de vorm en snijd met een in heet water verwarmd mes in plakken.
Serveer met waterkerssalade.
Smakelijk!
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be