Vanaf 25 mei loopt in provinciaal cultuurhuis de Warandein Turnhout de nieuwe solotentoonstelling van Filip Vervaet. Op de twee niveaus van de Expozaal creëert deze beeldhouwer een boven- en een onderwereld. Bezoekers worden meegenomen in een apart universum.
Provinciaal cultuurhuis de Warande nodigt u van harte uit op de opening van de tentoonstelling ‘Up on the hill, down by the river’ van Filip Vervaet op vrijdag 24 mei om 20 uur.

Vervaets werk is een vurig pleidooi voor het voortbestaan van het oeroude medium beeldhouwkunst. Zijn werk sluit aan bij een lange traditie van beeldhouwers als August Rodin of Medardo Rosso. Maar zijn voorbeelden komen ook uit het bredere veld van de beeldende kunst met namen als Turrell, Kapoor, Rothko en Malevitsj. Zijn werk ademt dan ook een eigentijdsheid uit, en roept zelfs een toekomstbeeld op. 

Filip Vervaet heeft een geheel eigen signatuur ontwikkeld door zijn ongewone combinatie van materialen, de interactie tussen twee- en driedimensionale elementen en het samenvoegen van sculpturale tradities en aspecten uit de populaire cultuur. Hij gebruikt zowel aluminium en brons als glas met dichroic coatings en folies. Hij omhelst ten volle het creatieproces door dit in zijn sculpturen zichtbaar te laten. Zijn werken ademen dan ook een enorme dynamiek uit. Dit wordt soms nog versterkt wanneer hij elementen toevoegt als licht, geluid en wind.

De meeste sculpturen in deze tentoonstelling vertonen sporen van het maakproces. Je ziet hoe hij krachtig zijn vingers in de klei gedrukt heeft. In al zijn werken zet Vervaet dan ook de mens centraal. En hoewel die niet als beeld aanwezig is, is de mens wel de maat waaraan hij alles afmeet. In het kunstmatig landschap in de Expozaal van de Warande wandelt de bezoeker dan ook rond tussen werken die ongeveer zijn eigen grootte aannemen. Meer abstracte werken worden afgewisseld met werken die herkenbaar verwijzen naar planten of andere natuurelementen. Werken die immaterialiteit uitstralen worden afgewisseld met werken waarin de materialiteit de nadruk krijgt. Het basisbeeld is vaak hetzelfde, maar door het finaal inwisselbaar maken van positief en negatief kan de vorm tussen deze twee uitersten variëren.

Deze tentoonstelling wordt een totaalinstallatie, waarin de bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld van Filip Vervaet.
 
>> solotentoonstelling ‘Up on the hill, down by the river’ van Filip Vervaet 
>> van 25 mei tot en met 18 augustus in de Expozaal van de Warande
>> openingsuren van woensdag tot en met zondag van 10 tot en met 17 uur
>> een samenwerking van provinciaal cultuurhuis de Warande en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
>> de tentoonstelling is in de Brakke Grond in Amsterdam te bezoeken van 14 december 2019 tot en met 26 januari 2020 – opening op vrijdag 13 december

Op zondag 16 juni krijg je de kans om Filip Vervaet zelf aan het woord te horen. Johan Pas interviewt hem tijdens onze Artist Talk.

Op donderdag 6 en zondag 9 juni neemt een gids je mee doorheen de tentoonstelling van Filip Vervaet. Je betaalt 5 euro per persoon (bezoek inbegrepen).

Foto’s: www.warande.be