De expo ‘Rijk worden op de Werf van de Gouden Eeuw. Gilbert van Schoonbeke’ brengt de persoon Gilbert Van Schoonbeke terug tot leven in het Maagdenhuis.  Want wie was Gilbert Van Schoonbeke eigenlijk? 

Als er iemand het uitzicht heeft bepaald van het Antwerpen van de Gouden Eeuw (de 16de eeuw) dan is het wel Van Schoonbeke. Het huidige Eilandje, het Brouwershuis en tal van straten en pleinen werden ontwikkeld op zijn initiatief. De urbanist en projectontwikkelaar werd dit jaar 500 jaar geleden geboren, een uitgelezen kans om hem in de schijnwerpers te zetten.

De overzichtstentoonstelling ‘Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke ‘toont via kunstwerken, plannen, kaarten, foto’s en gebruiksvoorwerpen de context waarin de bekende Antwerpenaar zijn plannen kon verwezenlijken. En dat was niet altijd evident, getuigen de vele intriges, moordpogingen, opstand en een aanval op Antwerpen. 
Maar de expo gaat verder dan zijn realisaties. Wat voor iemand was de schatrijke Gilbert van Schoonbeke eigenlijk? Zo krijg je bijvoorbeeld de unieke gelegenheid alle bekende portretten van de man samen te zien. Jeroen Puttevils, stadshistoricus aan de Universiteit Antwerpen, is de curator van deze tentoonstelling.

Zandbak voor de kleinsten (en voor iedereen die daar zin in heeft)
Kinderen kunnen hun eigen (ridder)stad bouwen in een speciaal gebouwde grote zandbak op de binnenkoer. Met vormpjes van torens, muren en poorten komt dat gegarandeerd goed! Spelen? Dat doen bezoekers natuurlijk gewoon gratis.  
Van Schoonbekejaar in Antwerpen
Antwerpen viert het hele jaar Van Schoonbeke. De overzichtstentoonstelling in het Maagdenhuis, concerten in Museum Vleeshuis, een speciaal Gilbertbier, een boek, tochten op de Schelde en een optreden van Stef Bos. De zanger werd geboren in Veenendaal, waar Van Schoonbeke destijds een deel van zijn grondstoffen haalde. Het uitgebreide programma van het Van Schoonbekejaar vind je op www.antwerpen.be/vanschoonbeke.

Meer info
Maagdenhuis
Lange Gashuisstraat 33
2000 Antwerpen
tel. 03 435 99 10
Facebook
maagdenhuis@antwerpen.be

Van 7 juni tot 8 september 2019.

Foto’s: www.maagdenhuis.be