De tentoonstelling brengt je vandaag naar het Brugge van vroeger, tijdens de zestiende eeuw. De stad wordt getroffen door een economische achteruitgang en loopt leeg. Handelaars vertrekken uit de stad en de bevolking wordt steeds armer. Slechts een beperkte, maar vaste kern van kunstliefhebbers blijft kunst kopen van de hoogste kwaliteit.
Terwijl iedereen in de zestiende eeuw naar Antwerpen kijkt, richten wij je blik op Brugge! Brugge ligt op dat moment in de artistieke schaduw van Antwerpen. Tot op de dag van vandaag kijkt men voor Vlaamse schilderkunst uit de zestiende eeuw voornamelijk naar Antwerpen. Onterecht, want tijdens deze tentoonstelling aanschouw je de kracht en pracht van de Brugse meesters.
Pieter Pourbus is hier een van. Hij is een creatieve uitzondering als hij in 1543 bij Lancelot Blondeel in Brugge begint. Onder het ervaren oog van de

Brugse meester ontpopt Pourbus zich tot hét aanstormend talent en weet hij veel vooraanstaande opdrachten binnen te slepen. Zo vervaardigt hij Het Laatste Oordeel, een werk voor het landhuis van het Brugse Vrije in 1551. Verder creëert hij treffende portretten van voorname families, wat het zelfvertrouwen van deze groep reflecteert. Deze elitaire opdrachten beamen nogmaals de kwaliteit van zijn werken.
Tijdens de tentoonstelling hebben we meer dan een verrassing voor je in petto, maar een van de grootste is de herontdekking van het oeuvre van de familie Claeissens. Ondanks dat stamvader Pieter I Claeissens zijn werken cryptisch signeert en zijn zoon Gillis een monogram gebruikt, blijven ze eeuwenlang onbekend. Recent onderzoek identificeerde de werkelijke schilders en reconstrueerde hun volledige oeuvre. Ontmoet Pieter I met zijn kenmerkende Vlaamse stijl en de ongelofelijk getalenteerde portretkunstenaar Gillis.
Na het overlijden van Pieter Pourbus, veroveren Pieter II en Antonius Claeissens de kunstmarkt. Zij hanteren het principe ‘de kwaliteit bepaalt de prijs’: hoe meer je betaalt, hoe beter de werken. Gelijktijdig maken Frans I & Frans II Pourbus – de zoon en kleinzoon van Pieter Pourbus – furore buiten Brugge: het zijn hun Brugse wortels die de basis leggen voor hun internationale succes.
Periode: 13 oktober ’17 tot 21 januari’18
Openingsuren Groeningemuseum
Prijzen
€ 8,00 (inclusief permanente collectie)
€ 6,00 (> 65 j. en 12-25 j.)
Gratis: -12 jaar & leerlingen basis en middelbaar onderwijs (begeleid door leerkracht)
Gratis met Museumpas & met Lidkaart Vrienden Musea Brugge

www.visitbruges.be