Op vrijdag 2 juli opent de gratis expo Housing Apart Together in Antwerpen. De tentoonstelling wil collectieve woonprojecten bekendmaken bij het grote publiek. Ze toont verschillende voorbeelden uit Antwerpen en Vlaanderen, van erfgoed tot nieuwbouw, van dorp tot stad, van kleine tot grote projecten.
 
De ruimte om te bouwen is beperkt. Meer en meer raken we overtuigd van de noodzaak om kwalitatief te verdichten in dorps- en stadskernen. Collectief bouwen kan één van de antwoorden zijn op de woonuitdagingen die zich aandienen. Tegelijk bestaan er veel vragen over het delen en samenleven. De expo Housing Apart Together probeert daarop een antwoord te bieden met sprekende voorbeelden.
 
Na succesvolle edities in Genk (2019) en Gent (2020) is de expo in Antwerpen toe aan haar derde editie. Voor die gelegenheid is de tentoonstelling aangevuld met 6 nieuwe Antwerpse projecten. Zo komen de AG Vespa-projecten Cadix Houtdok, Schengenplein en de Fierensblokken aan bod. Maar ook Chapel, Senioren Thuis en de Wasserij krijgen een plaats. In deze editie gaat bovendien speciale aandacht naar gezinsvriendelijk wonen, samenwonen met senioren en naar de wooncoöperatie als alternatief eigenaarsmodel.
 
Els van Doesburg, schepen voor wonen: “We willen als stad wonen aantrekkelijk en betaalbaar houden voor starters, gezinnen, alleenstaanden en ouderen. We proberen daarom verschillende formules uit, zoals betaalbare huur in de Fierensblokken en een Antwerps woonmodel met erfpacht in de Cadixwijk. Ook collectieve woonvormen met gemeenschappelijke functies horen zeker thuis in onze stad.”
 
Tentoonstelling ‘Housing Apart Together’: verschillende projecten met eigen invalshoek
De expo stelt verschillende collectieve woonprojecten voor. Deels gaat het over cohousingprojecten die zijn opgestart door een groep bewoners. Maar er komen ook projecten aan bod die ontwikkeld zijn door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, autonome gemeentebedrijven of andere initiatiefnemers.
 
Alle woonprojecten vormen een variant op de klassieke verkaveling, de vrijstaande woning of het appartementsgebouw. Het zijn ofwel woningen in en rond een gedeelde buitenruimte, bijzondere woningunits binnen een bestaand pand of appartementen met een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers, een dakterras of een tuin. Het zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes tot stand komen.
 
Het leven zoals het is
Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen enkele reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een tiental projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.
 
Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa, Annick De Ridder: “We zetten enorm in op het aantrekkelijker maken van Antwerpen als stad waar het goed is om te wonen, te leven en te werken. De omgeving speelt daarbij een belangrijke rol. Collectieve woonvormen zorgen voor een verbondenheid met je omgeving. En als stad voorzien we natuurlijk ook in ruimte voor maatschappelijk functies als scholen, cultuur, maar ook ruimte om te ontmoeten en om te werken zoals horeca, kantoren, (klein)handel, maakbedrijven en ateliers. De Cadixwijk waar de expo plaatsvindt, is een mooi voorbeeld hiervan met musea zoals het Red Star Line Museum, gezellige pleintjes als het Schengenplein, horeca en bedrijvigheid aan het water, een dienstencentrum, kinderopvang en scholen.”
 
Praktisch
·       expo Housing Apart Together
·       gratis
·       vrijdag 2 juli tot en met zondag 31 oktober 2021
·       elke dag open van 11 tot 23 uur
·       Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai, Antwerpen
·       www.housingaparttogether.be
 
Atelier stadsbouwmeester, AG Vespa en stad Antwerpen ondersteunen de expo, een initiatief van Architectuurwijzer.

Foto: www.antwerpen.be