Het Verre Oosten in prentenboeken

Met werk van Carll Cneut, Rébecca Dautremer, Benjamin Lacombe, Stefanie De Graef, Quentin Gréban, Pieter Van Eenoge en Claudia Verhelst.

Van 4 maart tot en met 14 oktober 2017.

Hasselt ligt in 2017 in het Verre Oosten. De Japanse Tuin is 25 jaar jong en dat viert heel de stad met het Yokosofestival: van het Cultureel Centrum tot het Modemuseum en natuurlijk het Literair Museum. Want ook illustratoren laten zich voor hun prentenboeken graag oosters inspireren. Dat resulteert in exotische en sierlijke tekeningen, die te zien zijn tijdens een unieke tentoonstelling. Die brengt het werk samen van zowel gerenommeerde als beloftevolle kunstenaars uit binnen- en buitenland.
Die artiesten delen de bezoekers graag in hun kunst door erover te komen vertellen of workshops te geven tijdens het openingsweekend (4-5 maart 2017). Grijp de unieke kans om de Franse topillustrator Benjamin Lacombe live te horen vertellen over zijn werk. Of kom luisteren hoe Carll Cneut geïnterviewd wordt door Lisbeth Imbo. Of hoe Stefanie De Graef de illustraties voor Scherven van de hemel schilderde op houten paneeltjes.  Kom Japanse poppetjes vouwen of leren hoe je origamifiguurtjes maakt. Je speelt, op de tatami natuurlijk, oosterse spelletjes of leert enkele karakters schrijven. Het hele programma vind je op de website van het museum.
De tentoonstelling Kraanvogels en kersenbloesems leert de bezoeker in zowel een sobere Japanse kamer als een wat uitbundigere Chinese kamer heel wat over het dagelijkse leven in het Verre Oosten en is bestemd voor zowel individuele bezoekers en groepen als scholen (5-15 jaar), die een aangepast opdrachtenprogramma ter beschikking krijgen.

De illustratoren

Samen met auteur Peter Verhelst bewerkte Carll Cneut het bekende Andersensprookje over de Chinese nachtegaal tot het in 2009 veelvuldig bekroonde Het geheim van de keel van de nachtegaal (Gouden Uil, Gouden Griffel, Woutertje Pieterse Prijs…) Dit prachtige, ontroerende en indrukwekkende prentenboek kon natuurlijk niet ontbreken in de Chinese kamer, die oplicht dankzij de kleurrijke, uiterst gedetailleerde tekeningen van Carll Cneut. De West-Vlaamse Gentenaar (°1969) is al jaren een vaste waarde in Vlaamse en internationale kinderboeken, had in de Gentse Sint-Pietersabdij een succesvolle belevenistentoonstelling en is een door jong en oud gewaardeerd kunstenaar, ja, een keizerlijk hofschilder.
Niet voor het eerst stelt het Literair Museum werk voor van de Parijse illustratrice Rébecca Dautremer (°1971), een van de bekendste Franse illustratoren, maar telkens weer verheugt en verrast ze haar trouwe en groeiende publiek met haar sfeervolle en dromerige werk. Nu verschijnt Zijde, de Nederlandse vertaling van Soie van Alessandro Barrico, waarvoor Rébecca Dautremer de illustraties maakte. De tekst en de illustraties vertellen het verhaal van de wereldreis van de Franse zijdehandelaar Hervé Joncour die op zijn omzwervingen terecht komt in Japan.
Stadsgenoot én geestverwant van Dautremer is Benjamin Lacombe (°1982). Zijn stijl is vergelijkbaar sprookjesachtig, melancholisch én ambachtelijk betoverend sterk. Hij wordt wel eens met de Vlaamse Primitieven vergeleken. Hij begon als striptekenaar (L’esprit du temps) en illustreerde al wat jeugdboeken, maar publiceerde in 2006 zijn eerste eigen prentenboek (Cérise Griotte), dat Time meteen uitriep tot een van de tien beste van 2007. Hij werkt ook voor een volwassen publiek. Pas publiceerde hij het prachtige Frida, een eerbetoon aan de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. In de tentoonstelling smukt hij de Japanse kamer op met illustraties uit het romantisch-tragische Verliefde vlinders (2015) en Madame Butterfly (2014), het verhaal van Puccini’s bekende opera.
Stefanie De Graef (°1980) verwijst in haar boeken graag naar andere culturen. Zij is dol op het Verre Oosten. De illustraties voor Scherven van de hemel met tekst van Pieter van Oudheusden maakte zij na een reis door China en Japan. Zij werd geïnspireerd door de pracht van de gouden kamerschermen die ze daar zag en schilderde haar illustraties op houten paneeltjes. Ze gebruikte daarbij veel goud. De illustraties geven de sfeer van Japan goed weer en vertellen het verhaal van een schildersleerling en zijn meester.
Edouard Manet, Liesbeth Zwerger en… Rébecca Dautremer zijn de helden van Brusselaar Quentin Gréban (°1977). Gréban werkt in een heel herkenbare en heldere stijl in zachte waterverfkleuren en met expressieve figuurtjes, met een voorkeur voor aaibare beestjes. Hij heeft op een dikke 15 jaar tijd al een 50-tal boeken geïllustreerd en geschreven, waaronder naast guitige beestenboekjes en zijn versies van bekende verhalen als het Jungle Book, Peter Pan, Sinbad, De kleine zeemeermin, Sneeuwwitje en Pinocchio ook zijn eigen interpretatie van het sprookje De Chinese nachtegaal. Elke illustratie is een Chinees schilderijtje dat baadt in de sfeer van het oude China.
Kleine Ping woont in Peking en gaat met zijn oma boodschappen doen. In een kooitje neemt hij zijn krekel mee. Maar in de drukte gaat het mis. Kleine Ping (op tekst van Paul Steenhuis) was in 2008 het eerste boek van Bruggeling Pieter Van Eenoge (°1976). Hij ontwerpt en schildert (vooral met acryl op karton) voor tijdschriften, posters, reclame én voor hele mooie prentenboeken!
De keizer kan niet slapen van Reine De Pelseneer doet een beetje denken aan het Andersensprookje met de nachtegaal, want ook hier is een Chinese keizer onrustig: keizer Li-Fant kan niet slapen en roept al zijn dierlijke onderdanen op hem te helpen. Velen doen hun best, maar uiteindelijk brengt een slaperig draakje soelaas. Hoe het dat doet, toont illustrator Claudia Verhelst (°1974) in voor kleuters eenvoudig gehouden, vrolijke dierentekeningen. Verhelst, die zegt gek te zijn op onder meer oud speelgoed, kerstballen en bloemenkleedjes, maakt ook in dit prentenboek vrolijke tekeningen in felle kleuren met veel details die heel wat kijkplezier opleveren.

Praktisch

Waar?
Literair Museum, Bampslaan 35, B-3500 Hasselt (vlakbij het station)
Info en reservatie
+32 (0)11 22 26 24
 (kantooruren) – literairmuseum@skynet.be – www.literairmuseum.be
Prijs
€ 4,00 – schoolgroepen en -18 jr: € 2,00 – andere groepen (+10 pp.): € 3,00 – gids: € 35,00
Diverse kortingen voor kaarthouders – UiTpas Hasselt: € 1,00
Open van woensdag t/m zaterdag van 14 tot 17u en de eerste zondag van de maand van 14 tot 17u en na afspraak. Gesloten op feestdagen.