Deze zomer kan de illustratieliefhebber maar liefst 13 expo’s rond illustratie bezoeken op de meest bijzondere plekken in Hasselt en Genk. Eén van die expo’s is In fluo van de bekroonde illustrator Kitty Crowther in de Oude Gevangenis (UHasselt).

De Oude Gevangenis vormt de unieke setting voor een expo van een van ‘s lands meest gerenommeerde illustratoren: Kitty Crowther (°1970, Brussel). Dochter van een Zweedse moeder en een Britse vader en opgegroeid in België: die achtergrond van drie culturen maakt haar werk bijzonder. In 2010 won ze de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur: de Astrid Lindgren Memorial Award. Ze publiceerde al een veertigtal prentenboeken in meer dan twintig talen.

Over Kitty Crowther

Een aangeboren gehoorprobleem heeft haar observatievermogen aangescherpt. Als kind al zat Kitty veel buiten te tekenen. Die liefde voor de natuur blijkt nog uit de organische vormen in de expo. Er is ook veel aandacht voor kleur, in het bijzonder fluo, dat Kitty gebruikt om accenten te leggen in haar illustraties, maar ook om ze te laten schitteren.

‘Het is niet mijn bedoeling om plezante boeken te maken, wel verhalen te brengen die me echt interesseren.’
Kitty Crowther

‘UHasselt verwelkomt met veel plezier de kleurrijke illustraties van de Brusselse Kitty Crowther. Cultuur ligt ons nauw aan het hart dankzij de faculteit Architectuur en Kunst en tal van samenwerkingen met culturele instellingen uit de regio en ver daarbuiten. We zwieren dan ook graag de deuren van onze Oude Gevangenis open om tijdens Zin in Zomer het brede publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de toptekeningen van Kitty Crowther.’

Bernard Vanheusden, Rector UHasselt

Zomer lang Zin in Zomer: 13 expo’s rond illustratie

Tijdens de hele zomer kan je in de twee Zin in Zomersteden Genk en Hasselt maar liefst 13 expo’s rond illustratie ontdekken. In Hasselt kan je genieten van 11 expo’s: een handig plannetje vind je hier.
 
Kitty Crowther op de festivaldag in Hasselt
 
De Hasseltse festivaldag in CCHA staat volledig in het teken van illustratie. Er is een familienamiddag met een muzikale vertelling, tekenbattle en vele workshops. Voor volwassenen is er een interessante lezing met 4 topillustratoren, waaronder Kitty Crowther.

Praktisch
 
Wat: Expo In fluo van Kitty Crowther
Waar: Oude Gevangenis (UHasselt), Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt
Wanneer: 1 t/m 26 augustus 2022
Openingsuren: Van maandag t/m vrijdag van 8u00-19u00
Toegang: Gratis
 
De expo is een concept van Kitty Crowther en Centre Culturel Les Chiroux in Luik. Hasselt is de enige locatie in Vlaanderen waar je deze expo kan zien.

Illustraties: Kitty Crowther uit het boek Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Meer info via www.villaverbeelding.be