Bozar vertoont, voor het eerst in België, de virtual reality fictiefilm Kinshasa Now van Belgisch regisseur Marc-Henri Wajnberg, een virtuele reis in de voetsporen van de straatkinderen van Kinshasa. Deze VR-ervaring wordt verrijkt door zaalteksten, foto’s en video’s die de context scheppen waarin deze filmproductie het licht zag.

Kinshasa Now, de eerste virtualrealityfilm van de cineast, ging in première op het filmfestival van Venetië in 2020 als onderdeel van de competitie VR Expanded, het Virtual Reality-programma van het festival. De film werd later vertoond op een dertigtal filmfestivals en won een vijftiental internationale prijzen. 

Marc-Henri Wajnberg, die in 1983 het Belgische productiehuis Wajnbrosse Productions oprichtte, wenst met deze film een stem te geven aan straatkinderen en de publiek te sensibiliseren over deze thematiek. 

Op 24 januari organiseert Bozar een talk waarin regisseur Marc-Henri Wajnberg in gesprek gaat met de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba en andere artistieke en culturele persoonlijkheden uit Kinshasa die met straatkinderen werken.

16.01.2022 → 26.01.2022

Foto: © Wajnbrosse Productions / www.bozar.be