U krijgt drie maanden extra tijd om uit te maken of Jan Van Beers nu een meester-schilder of een fraudeur was. De focustentoonstelling Het geval Van Beers. Meester of oplichter? in het Stedelijk Museum van Lier wordt immers verlengd tot 25 juni 2017. Tijdens deze extra time zijn er bovendien tal van activiteiten voor jong en oud die de expo nog spannender maken.
Het geval Van Beers. Meester of oplichter? belicht niet alleen het oeuvre van de Lierse schilder Jan Van Beers (1852-1927), maar vertelt ook over deze flamboyante societyfiguur van de Parijse beau monde en het ophefmakend proces waarin de kunstenaar betrokken was.
‘Jan Van Beers was een fenomeen die aandacht trok door een bijzondere begaafdheid die geen andere Vlaamse schilder hem kon afnemen’ (Ludo Bekkers, Knackblog, 4/4/2016).
Door zijn uitzonderlijke metier was en is het ook vandaag nog een raadsel of Van Beers foto’s enkel als inspiratiebron gebruikte dan wel overschilderde. Het vraagstuk over plagiaat in schilderkunst versus fotografie is nog altijd bijzonder actueel. In 2015 was Luc Tuymans in een proces verwikkeld naar aanleiding van zijn portret van Jean-Marie Dedecker. Van Beers werd al in 1881 door de kunstcritici in verdenking gesteld omwille van zijn fotografische manier van schilderen. De kunstenaar, die niet terugschrok voor schandalen en zijn naam maar al te graag in de pers zag verschijnen, daagde zijn tegenstanders voor de rechter en liet zijn werk door experten onderzoeken.
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) liet naar aanleiding van de tentoonstelling in Lier een aantal werken van Van Beers met de meest moderne technieken onderzoeken. De bezoeker ontdekt de resultaten van deze materiaal-technische analyse op het einde van de expo.

Het geval Van Beers. Meester of oplichter? toont een selectie van 44 schilderijen en tekeningen uit diverse musea en privé-collecties, aangevuld met boeiend archiefmateriaal. Het is de vijfde focuspresentatie binnen het tentoonstellingsproject Bruegelland rond de universele beeldtaal van Bruegel en zijn opvolgers. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de Stedelijke Musea Lier. KMSKA is momenteel gesloten voor verbouwingswerkzaamheden en heropent zijn deuren in het najaar van 2019. Tot dan loopt in de Stedelijke Musea Lier het tentoonstellingsproject Bruegelland.

Tijdens de verlenging van de tentoonstelling zijn er tal van activiteiten gepland.
Op de tentoonstelling is er ook een filmpje, gebaseerd op een interview met Jan Van Beers uit 1898. Daarin leidt de schilder de schrijfster Marie Adelaide Belloc rond in zijn nieuwe woonst in Parijs, en vertelt hij haar meer over zijn turbulente leven. (http://www.arttube.be/nl/KMSKA).
Het geval Van Beers. Meester of oplichter?
> tot 25 juni 2017 in Bruegelland, Stedelijk Museum Lier, Florent van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier