‘Fabrieksburen’ toont dit najaar het rijke industrieverleden van de Zennevallei.
Op de tentoonstelling leer je niet enkel het verhaal van de fabrieken langs de Zenne en het kanaal kennen, maar je ontmoet ook de arbeiders, de buurtbewoners en de familieleden die de fabrieken een gezicht gaven. Hun verhalen en ervaringen staan centraal.
Rond de Zenne draaide de industrie tijdens de 19e en de 20e eeuw op volle toeren. Vele ondernemers vestigden zich in de streek. De gunstige ligging nabij Brussel, de vlotte bereikbaarheid en de beschikbaarheid van vele goedkope arbeidskrachten hadden hier heel wat mee te maken. Indrukwekkende industriële complexen met hun arbeiderswijken ontstonden in grote getalen en ze stelden honderden arbeiders tewerk. Hierdoor werd het dagelijkse leven in de dorpen rond de grote fabrieken enorm beïnvloed. Na Wereldoorlog II eindigde de bloeiperiode en kwamen de industriële gebouwen leeg te staan.
De expo en de publicatie ‘Fabrieksburen’ vertellen dit boeiende verhaal. Dankzij het verhaal van werknemers en omwonenden en de unieke documenten krijgt dit verleden weer een stem. 

Je kan de tentoonstelling bezoeken van september tot eind december 2017 in:
– Papierfabriek ‘Demeurs’ in Huizingen (2 en 3 september)
– Museum ‘den AST’ in Halle (10 tot 20 september en 29 oktober tot 29 december)
– Onze-Lieve-Vrouw en Jan Ruusbroeckerk in Ruisbroek (23, 24 en 30 september en 1 oktober
– FeliXart Museum (7 oktober tot 22 oktober)

Meer info: www.fabrieksburen.be
De bijhorende publicatie is te koop voor 10 euro  en is verkrijgbaar ter plaatse tijdens de expo of via de erfgoedcel.

‘Fabrieksburen’ is een initiatief van de gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle & Sint-Pieters-Leeuw, musea den AST en FeliXart, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en de plaatselijke heemkringen.

Www.felixart.org.