Op haar veertigste ontdekt Katrien Jonkers het medium schilderkunst en begint naarstig haar gedachtekronkels en emotionele prikkels te visualiseren op schilderdoek. Het wordt een passie met een onweerstaanbare gedrevenheid. De kracht van de schilderkunst laat haar niet meer los. Haar leven wordt letterlijk ingekleurd. Gevoelens en ervaringen worden hartstochtelijk in beeld gebracht.

Katrien Jonkers (° Brussel, 1956) is een Belgisch beeldend kunstenaar. Zij woont en is werkzaam in Kontich.

Techniek
Los van enige academische strekking, stijl, of opleiding ontwikkelt Katrien een eigen unieke beeldschriftuur. Als een echte autodidact vat zij het gevecht aan met de schildertechniek van olieverf, nat in nat, laag op laag, opzetten en weghalen, kleurmenging op doek, schrapen, opbouwen en overschilderen in opeenvolgende kleurlagen. Dit resulteert in een actionpainting-techniek vol energetisch en emotioneel kleurgebruik. Zowel borstel als paletmes wordt gehanteerd en de verf puur – zonder toevoeging van enig medium of oplosmiddel – op doek aangebracht, zodat een optimale tijdloze kleurvastheid gewaarborgd is.

Thema en visie
Haar thema’s zijn ontleend aan innerlijke belevingen en prikkels van de directe omwereld, puur emotioneel gerelateerd, zonder een direct herkenbare beelding. Abstract emotioneel in confrontatie met de vier elementen, de drijfkracht van ons aards bestaan. Kunst is een visualisatie van het innerlijke, ontdaan van de beschermende buitenschelp waarachter de ware mens schuilgaat. De kunstenaar stelt zich daardoor zeer kwetsbaar op, maar het schilderwerk is des te sterker door directheid, expressie en puurheid.

www.katrienjonkers.be

Het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14, 2650 Edegem.
Van 10 februari tot 4 maart.
Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer informatie? Neem contact met Kristel Kussé op de cultuurdienst in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1 te 2650 Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Foto: Huis Hellemans