Raf Van Severen is één van de belangrijkste specialisten in Belgische schilderkunst uit de periode 1870- 1970. Wat figuratieve kunst betreft is hij gespecialiseerd in de eerste helft van de 20e eeuw, met een voorkeur voor Fauvisten en expressionisten. Bij de abstracte schilderkunst gaat zijn voorkeur uit naar internationale kunstenaars uit de jaren ‘50 en ‘60. In oktober 1991 startte hij als handelaar op de Tongerse antiekmarkt en de Zavel te Brussel. Daarop volgde een eerste galerie in Waasmunster, en uiteindelijk twee vestigingen in Antwerpen-stad: één in de Minderbroedersrui en één in de Leopoldstraat. Naast zijn galerie aan de Minderbroedersrui 61 in Antwerpen, opende hij in juni een tweede ruimte aan de Godefriduskaai 52, op een steenworp van het MAS – Museum aan de Stroom. Al 27 jaar is deze galerie een vaste waarde binnen de Antwerpse kunsthandelaars. Naast werk van voornamelijk Belgische schilders toont Raf Van Severen een heel gamma aan stijlen gaande van Romantiek, Fauvisme, impressionisme tot abstracte kunst. Hij organiseert regelmatig tentoonstellingen die steeds vergezeld zijn van een uitgebreide catalogus, en hij is ook vaak te zien op verschillende kunstbeurzen.

Met de groepstentoonstelling ‘Congo’ brengt Van Severen een eerbetoon aan zijn vader dankzij wie hij kunsthandelaar geworden is. Jo Van Severen woonde en werkte van 1953 tot 1963 in Congo. Daar heeft hij ook zijn eerste kunstwerken gekocht. Vanaf zijn terugkeer in België in 1964 tot zijn overlijden in 2013 bleef hij schilderijen verzamelen. Van Severen was een gepassioneerd verzamelaar met oog voor schoonheid en kwaliteit. Congolese kunst verzamelen mag dan tegenwoordig in zijn, toen Van Severen dat deed was het minder evident. Hij was zijn tijd dan ook vooruit. De collectie die hij met de jaren heeft opgebouwd, schetst een mooi overzicht van Congolese schilderkunst. Een derde van de collectie zijn Afrikanisten (voornamelijk Belgen die in Congo werkten), de rest zijn Congolese schilders uit voornamelijk de jaren 50 en 60.

page1image488796624

Met de tentoonstelling “Congo”, die een honderdtal schilderijen uit zijn vaders verzameling samenbrengt, brengt Van Severen niet alleen een eerbetoon aan de rijke Congolese pictorale geschiedenis, maar ook aan zijn vader. Kortom, een niet-te-missen evenement voor iedere kunstliefhebber en verzamelaar. Voor deze tentoonstelling wordt ook een prachtige catalogus gepubliceerd met reproducties van alle werken. De opbrengst ervan gaat integraal naar de vzw KALASI, een project in Congo ten behoeve van twaalf scholen. Dit gebeurt in samenwerking met het benefietevent ‘De Warmste Week’ op Studio Brussel.

Voor een geleid bezoek gelieve contact op te nemen met : raf.vanseveren@skynet.be

Tentoonstelling van 30 november tot 3 februari 2018 Galerie Raf Van Severen
Godefriduskaai 52, 2000 Antwerpen

Openingsuren
Ma, di, do en vrij van 14 tot 18u Za van 11 tot 18u