Een eerbetoon aan een van onze belangrijkste stripkunstenaars. Een mysterieuze wereld in zwart-wit, overheerst door stilte en schaduw. Op 25 september 2020 opent in het BELvue Museum een tentoonstelling over Didier Comès, georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting die zijn artistieke nalatenschap beheert.

Didier Comès is een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars, een meester in het zwart-wit en de fantasie. In zijn verhalen geeft hij een stem aan de marginalen en de uitgestotenen. Zo geeft hij hen hun waardigheid en normaliteit terug. Deze tentoonstelling plaatst Comès en zij die in de schaduw van de maatschappij leven, in het licht.

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès, die sterk werd geraakt door alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden.

De stripkunstenaar maakte naam als ‘meester der stiltes’ maar liet in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Daar komt nu verandering in met dit initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van zijn artistieke patrimonium. Comès’ broer en zussen schonken het patrimonium dat zij als wettige erfgenamen in ontvangst hadden genomen, in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting, met als opdracht het te vrijwaren voor de toekomst. Comès had in zijn testament namelijk geen maatregelen genomen om zijn patrimonium na zijn overlijden te beheren.

In gezelschap van Pratt en Chabouté

De tentoonstelling, onder het curatorschap van Thierry Bellefroid en Eric Dubois, loopt vanaf 25 september 2020 in het BELvue museum. Didier Comès’ originele, ‘stille’ platen worden er getoond naast originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip. Daarnaast zijn er ook originele platen te ontdekken van Christophe Chabouté, die als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd.

Gelijklopend brengt uitgeverij Casterman in september 2020 een publicatie uit over het thema Schaduw en Stilte bij Comès.

Het tentoonstellingsproject is een partnerschap met het Maison Autrique in Brussel, waar gelijktijdig een 2de tentoonstelling loopt gewijd aan Didier Comès. ‘Comès achter gesloten deuren’ dompelt de bezoeker onder in de sfeer van het album Eva en brengt ode aan de psychologische fantasiewereld van Comès.

Praktische info
Tentoonstelling ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’
In het BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Van 25 september 2020 tot en met 3 januari 2021
Open van maandag tot vrijdag van 9u30 tot 17 u en op zaterdag, zondag en in schoolvakanties van 10u tot 18u.
Gratis toegang. In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren wel verplicht. Dat kan via www.belvue.be

Tentoonstelling ’Comès achter gesloten deuren’
In het Autrique Huis, Haachtsesteenweg 266, 1030 Schaarbeek
Van 24 september 2020 tot en met 2 mei 2021
Open van woensdag tot zondag van 12 tot 18 u. Gesloten op feestdagen.
In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren verplicht.

Www.kbs-frb.be