Als eerste tijdelijke expositie sinds de officiële opening van het museum in juni 2017 verwelkomt Museum De Reede (MDR) een individuele tentoonstelling van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Chun Kwang Young (°1944).
Met Chaotic Harmony II is de Koreaan Chun Kwang Young de eerste kunstenaar die werd geïnviteerd door het onlangs geopende Museum De Reede (MDR) in Antwerpen.
Chun Kwang Young’s werk bestaat voornamelijk uit assemblages van kleine driehoekige pakjes van ‘hanji’ papier, waarin hij denkbeeldige, abstracte vormen tot leven brengt. Die vormen worden gedefinieerd door verscheidene kleuren en wisselende volumes om een oneindig abstracte ruimte te creëren. Door het gebruik van ‘hanji’ papier als uitdrukkingsmiddel – ‘hanji’, een eeuwenoude papiersoort, vervaardigd uit de schors van de inlandse moerbeiboom – ademt Chun een Koreaanse geest en ziel in zijn werk, terwijl hij tegelijk zijn internationale publiek een oeuvre voorhoudt dat in de universele artistieke traditie wortelt.

Chun Kwang Young (°1944, Honcheon, Zuid-Korea), woont en werkt in Seoul, Korea. In 1968 behaalde Chun Kwang Young een Bachelor diploma ‘Schone Kunsten’ aan de Hongik Universiteit van Seoul en in 1971 een Master aan het Philadelphia Art College in de Verenigde Staten.
In 2001 werd Chun Kwang Young door het Zuid-Koreaanse Nationaal Museum of Contemporary Art in Seoul verkozen tot kunstenaar van het jaar.
In 2009 ontving hij de Presidentiële Prijs van het Koreaanse ministerie van cultuur. Het werk van de internationaal gerenommeerde kunstenaar is wereldwijd terug te vinden in tal van prestigieuze openbare en privécollecties.
Eerder dit jaar wijdde de Boghossian Foundation een tentoonstelling aan deze internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaar, wiens werk te zien was in Villa Empain, Brussel. Museum De Reede dankt daarom in het bijzonder de Boghossian Foundation, die genereus drie werken van de eigen collectie uitleent en ART’LOFT, Lee-Bauwens Gallery, Brussel, voor hun bereidwillige medewerking.
Museum De Reede in Antwerpen toont uitsluitend werk op papier. De reliëfs en sculpturen van de meermaals bekroonde Oost-Aziatische kunstenaar sluiten daarom formeel en inhoudelijk zeer goed aan bij het tentoonstellingsbeleid.
Tentoonstelling van vrijdag 27 oktober t/m maandag 4 december 2017
Foto’s: copyright Museum De Reede