Na 11 succesvolle edities van het kunstparcours ‘De Cadixroute’ op het Eilandje, verkent het parcours dit jaar nieuwe oorden. Bezoekers kunnen in augustus en september 37 kunstwerken ontdekken in het gebied van het Ringpark Groene Vesten. Dit toekomstige park vormt die zone om tot een groene plek voor de buurt en de stad.
 
Van 1 augustus tot en met 20 september ontdekken bezoekers reproducties van kunstwerken uit verschillende disciplines tijdens de ‘Expeditie Groene Vesten’. Deze speciale editie van dit kunsttraject in de openlucht heeft als thema ‘over de Ring’ en gidst deelnemers langs bestaande en nog te vernieuwen of aan te leggen groene plekken langs beide kanten van de Ring. Zo ontdekken zij het toekomstige Ringpark Groene Vesten op een unieke manier.
 
De tentoonstelling bevat in totaal 37 werken van zowel professionele als hobbykunstenaars. Het gaat om reproducties van schilderijen, foto’s en installaties, van telkens 2 op 2 meter. Bij elk kunstwerk staat meer informatie over het werk en de kunstenaar, en de plek in het toekomstige park waar men zich bevindt. Na het scannen van de QR-code aan een kunstwerk, krijgt men ook meer info, en kan men een aantal vragen over het toekomstige park beantwoorden.
Expeditie Groene Vesten
Het kunsttraject Expeditie Groene Vesten loopt langs bestaande en nog te vernieuwen of aan te leggen groene plekken langs beide kanten van de Ring en laat deelnemers Ringpark Groene Vesten op een unieke manier ontdekken. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Eenmaal klaar zal Ringpark De Groene Vesten een gigantische groene ruimte vormen, aan beide kanten van de Ring, samen zo’n 450 voetbalvelden groot. Langsheen het traject van ‘Expeditie Groene Vesten’ krijgen bezoekers een beeld van de toekomstige veranderingen en mogelijkheden in deze zone.”
 
De Expeditie is gratis en doorlopend te bezoeken van 1 augustus tot en met 20 september. Geïnteresseerden kunnen een gratis plannetje afhalen bij Antwerpen Toerisme en Congres (Wisselstraat 12, hoek Grote Markt, 2000 Antwerpen) of dit downloaden op www.degroteverbinding.be/ringparkgroenevesten.
 
Ringpark Groene Vesten
Ringpark Groene Vesten is zo’n 450 voetbalvelden groot en loopt langs weerskanten van de Ring van het Zuid tot aan de grens van Borgerhout met Deurne. Het maakt van deze zone langs de Ring een groene plek voor de buurt en de stad.
 
Het ontwerpteam werkt hiervoor momenteel een eerste concept uit dat ervoor moet zorgen dat de omliggende wijken extra groene ruimte en een betere waterbuffering krijgen. Verhoogde bermen of schermen zullen het geluid van de Ring verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Ten slotte maakt het park nieuwe en veilige fiets- en voetgangersverbindingen doorheen de huidige bermen en naar de aanpalende wijken. Wijken die vandaag met hun rug naar de Ring liggen, kunnen een zicht krijgen op de vernieuwde groene ruimte.
 
Meewerken
Niet alleen experten en ontwerpers kunnen dit nieuwe Ringpark vorm geven, ook de Antwerpenaar mag tijdens het ontwerpproces input en feedback geven op de mogelijke plannen. Door tijdens de Expeditie de QR-code aan elk kunstwerk te scannen, en de vragen te beantwoorden, werken deelnemers mee aan de verdere groei van Ringpark Groene Vesten.
 
Daarnaast kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen op het online participatieplatform (https://participatie.degroteverbinding.be/rgvexpeditie/) waar de Antwerpenaar geregeld naar heel specifieke antwoorden gevraagd wordt.

Foto: www.degroteverbinding.be / www.antwerpen.be