Delhaize heeft beslist om een verdere expansie van haar winkelformule Fresh Atelier stop te zetten. Covid-19 heeft een fundamentele impact gehad op de verwachtingen en behoeften van de klanten, in het bijzonder op de on-the-go formules. Een deel van de 10 bestaande Fresh Ateliers zullen omgedoopt worden tot Shop&Go. Voor de andere winkels wordt een evolutie van het bestaande concept bestudeerd.

Met het innovatieve winkelconcept Fresh Atelier wilde Delhaize die klanten bedienen die op zoek zijn naar ultraverse, gezonde, flexibele en handige maaltijdoplossingen. Ondertussen opende Delhaize 10 Fresh Ateliers die uitgebaat worden door zelfstandige ondernemers. Het concept Fresh Atelier heeft nieuwe commerciële opportuniteiten getoond en ontving zelfs de prestigieuze Mercuriusprijs van Comeos voor meest innovatieve winkelconcept in 2019. Maar toen kwam de Coronacrisis met een nefaste verschuiving van de klantenbehoeften.

Na een doorgedreven analyse van het pilootproject moet Delhaize vandaag vaststellen dat het vooropgestelde concept niet beantwoordt aan de actuele behoeften van de klanten. Als belangrijkste oorzaak kan de Corona-uitbraak van maart 2020 aangeduid worden. Die heeft ervoor gezorgd dat er duidelijk minder vraag was naar on-the-go-producten wat de rentabiliteit verder onder druk zette. Het expansieplan van Delhaize werd in de loop van 2020 reeds aangepast en nieuwe proximiteitswinkels werden reeds onder andere uithangborden van het merk geopend.

Delhaize heeft nu beslist om de verdere uitrol van het winkelconcept Fresh Atelier stop te zetten en om de bestaande winkels te transformeren naar bestaande en nieuwe Delhaize winkelconcepten.

Delhaize beschouwt het pilootproject als een interessante ervaring waarbij verschillende elementen van het concept zullen weerhouden worden voor implementatie in andere bestaande en nieuwe winkelconcepten (kassasysteem, salad bar, aangepast assortiment, …)

De herbestemming van de 10 bestaande winkels ziet er als volgt uit :
Fresh Atelier Ravenstein (Brussel) – Op termijn Shop&Go
Fresh Atelier Groenplaats (Antwerpen) – Op termijn nieuw winkelconcept
Fresh Atelier Kronenburg (Antwerpen) – Op termijn nieuw winkelconcept
Fresh Atelelier Meir (Antwerpen) – sluiten van winkelpunt op termijn
Fresh Atelier Diestsestraat (Leuven) – Shop&Go
Fresh Atelier Enseignement (Brussel) – Op termijn nieuw winkelconcept
Fresh Atelier Fort Jaco (Brussel) – Op termijn nieuw winkelconcept
Fresh Atelier Bascule (Brussel) – Op termijn nieuw winkelconcept
Fresh Atelier Dansaert (Brussel) – Op termijn nieuw winkelconcept
Fresh Atelier Noordstation (Brussel) blijft onveranderd