Maandag vond de slotbijeenkomst plaats van het 4 jaar durende Interreg Europe-project GPP4Growth. Het project onderzocht hoe overheden eco-innovatie, grondstoffenefficiëntie en groene groei kunnen stimuleren door in te zetten op duurzame overheidsopdrachten. Provincie Antwerpen geeft het goede voorbeeld door bij aankopen consequent de milieu-impact mee te rekenen en voerde al aanpassingen door in haar wagenpark, personeelsrestaurant en poetsproducten.

Gedeputeerde van Milieu en Natuur Jan De Haes kijkt tevreden terug op de deelname van de provincie Antwerpen aan het GPP4Growth-project: “Als overheid geven we het goede voorbeeld door duurzaamheidscriteria op te nemen in onze overheidsopdrachten. Zo gebruiken we onze aankopen om onze doelstellingen te realiseren in de strijd tegen vervuiling, het beperken van de klimaatverandering en het streven naar een circulaire economie. We vervangen bijvoorbeeld al lang niet meer elke wagen van het wagenpark maar doen beroep op een elektrische bakfiets of we werken met autodelen. Zulke overwegingen maken we voor elke overheidsopdracht. Zo werd de voeding met een grotere milieu-impact uit het personeelsrestaurant vervangen door producten met een kleinere impact en poetsen we overal met minder milieuschadelijke producten. We hopen op die manier ook andere lokale besturen te inspireren.”
 
Gedeputeerde Ludwig Caluwé (bevoegd voor Patrimonium, Logistiek en ICT bij de provincie Antwerpen) beaamt dat de uitwisseling van ervaringen en werkwijzen met de projectpartners zeer verrijkend was: ”De deelname aan GPP4Growth heeft ons geïnspireerd om mee te doen met de Vlaamse Green Deal Circulair Aankopen, en later aan de Green Deal Circulair Bouwen. Het heeft ook geleid tot de start van een nieuwe project ‘CircuIT’. In dit project ontwikkelden we een modelaanbesteding met realistische maar ambitieuze eisen voor de aankoop van circulaire ICT waarmee de provincie Antwerpen andere lokale aankopers wil ondersteunen. We maken zo ons eigen ICT-beheer circulair.”

Goede voorbeelden en aanbevelingen moeten lokale besturen aanzetten tot actie

Liesbeth Taverniers, adviseur bij provincie Antwerpen, vult aan: “Doorheen de samenwerking werd het duidelijk dat we trots mogen zijn op de vele mooie voorbeelden van duurzame overheidsopdrachten in onze regio: van voeding over ICT en voertuigen tot gebouwen. Met die voorbeelden en onze ervaring toonden we onze partners dat het loont om een nieuwe aanpak uit te proberen en te leren uit het aankoopproces. Door opgedane kennis en innovatieve oplossingen te delen, wordt het voor anderen gemakkelijker om deze aanpak toe te passen in hun eigen organisatie. Zoals bij elke transitie, kent  ook Vlaanderen snelle volgers en achterblijvers inzake duurzame aankopen. Als provincie hebben we in dit project geleerd hoe we onze lokale besturen nog beter kunnen activeren en ondersteunen om de omschakeling te maken naar meer duurzame aankopen.”
 
Het projectactieplan voor de provincie Antwerpen oppert dan ook dat de ondersteunende activiteiten voortgezet worden, ingebed in een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak om lokale besturen bij te staan bij professionele overheidsopdrachten. Duurzaamheid en circulariteit zijn een essentieel onderdeel van een professioneel aankoopbeleid (net als integriteit en innovatie). De provincie hoopt dit verder uit te werken wanneer de coronapandemie helemaal achter de rug is. Intussen timmert ze verder aan de weg door de gidsen rond duurzame aankopen te actualiseren en te delen met lokale besturen.
 
Meer info over het project en het actieplan kan je lezen op de website van provincie Antwerpen en op https://www.interregeurope.eu/gpp4growth/

Afbeelding: www.provincieantwerpen.be