De provincie Antwerpen ontvangt op 27 en 28 maart een Europese delegatie in Antwerpen en Mechelen in het kader van het Interreg Europe-project ‘GPP4Growth’, dat 9 partners uit 9 landen samenbrengt rond groene overheidsopdrachten. Het project wil de kennis vergroten rond het gebruik van groene overheidsopdrachten (Green Public Procurement of kortweg GPP) om grondstoffenefficiëntie, eco-innovatie en groene groei te bevorderen.

Duurzaam aankoopbeleid staat hoog op de agenda bij Europese overheden.

Het wetgevend kader rond overheidsopdrachten is de laatste jaren zo geëvolueerd dat duurzaam aankopen gemakkelijker kan. De EU zet in op GPP omdat Europese overheden direct en indirect een grote impact kunnen hebben op de duurzaamheid van de markt. Samen besteden zij ongeveer 1.800 miljard euro per jaar of circa 14 % van het bbp van de EU (Europese Commissie, 2015). Door bij het gunnen van overheidsopdrachten te kiezen voor duurzame goederen, diensten en werken kunnen overheden een belangrijke bijdrage leveren aan verschillende duurzaamheidsdoelstellingen.

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu, ondersteunt het initiatief. “Eerdere GPP4Growth-partnerbijeenkomsten wezen al uit dat we in onze provincie veel goede voorbeelden van concrete duurzame aankopen kunnen delen, en dat we anderzijds kunnen leren van de methodes van andere regio’s om alle overheden duurzaam te doen aankopen.”

Wat komt aan bod?

De provincie heeft in samenwerking met de stad Antwerpen, Digipolis en OVAM een boeiend en gevarieerd programma uitgewerkt voor de multidisciplinaire EU-delegatie bestaande uit juristen, sociologen, milieudeskundigen, beleidsmedewerkers, … Naast klassieke onderwerpen zoals vergroening van het wagenpark, duurzamere kantoorgebouwen en -inrichting, vermindering papierverbruik, groene stroom,  is er ook aandacht voor meer innovatieve ontwikkelingen: licht als een dienst, circulaire formules bij aanschaf ICT-toestellen, circulaire werkkledij, ….

Op de eerste dag vandaag kwamen tijdens ochtendsessies interessante bijdragen rond wagens en ICT aan bod. Het Voertuigencentrum van de stad Antwerpen heeft al heel wat ervaringen met diverse aandrijfmiddelen: van fossiele brandstoffen over hybride/elektrisch tot waterstof. Digipolis ging dieper in op het langer inzetbaar houden van ICT-materiaal (via updaten, herstellen, refurbishen of een tweede leven) en hoe relaties met de leveranciers hierdoor veranderen. Het namiddagprogramma voorzag voor de delegatie een rondleiding in het nieuwe Provinciehuis waar ze kennis maakten met energie-efficiëntie maatregelen in het kantoorgebouw en  grondstoffenefficiënte overheidsopdrachten zoals duurzame catering,  schoonmaak met micro-organismen, circulair meubilair, sanitaire dispensers en vloerbekleding, maatregelen voor een spectaculair verminderd papierverbruik,…  

Morgen wordt de studiereis verder gezet in Mechelen waar de delegatie te gast is bij de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Daar worden andere concrete voorbeelden van groene en circulaire overheidsopdrachten die onze regio rijk is, besproken, zoals huur en onderhoud van linnen en werkkledij (zorgbedrijf Leuven), meubilair en vloerbekleding (OVAM), kantoorbenodigdheden (Facilitair bedrijf Vlaanderen, Procura+ Award-winnaar 2018), energie (VEB), verlichting (Stad Mechelen), … De deelnemers zullen wellicht ook geïnspireerd raken door de eerste resultaten van de Vlaamse Green Deal ‘Circulair Aankopen’.

Deze studiereis (experience visit) wordt mede gefinancierd met Europese middelen van het Interreg ‘GPP4Growth’-project (https://www.interregeurope.eu/gpp4growth/ ). De syllabus van dit event is beschikbaar op de website. De negen Europese partners in het project zijn:  Provincie Antwerpen (België), Patras Universiteit (Griekenland), Regio Lombardije (Italië), Regio Lodzkie (Polen),  Ministerie van Milieu en Ruimtelijke Planning, Regionale Regering van Andalucia (Spanje), Zemgale Planning Regio (Letland), Stara Zagora Regionaal Economische Ontwikkelingsagentschap (Bulgarije), Departement voor Communicatie, Klimaatactie en Milieu (Ierland) en Malta Regionale Ontwikkelings- en Dialoogstichting (Malta).

Foto: Provincie Antwerpen