Jaarlijks herdenkt de stad Oostende zijn beroemdste inwoners; de kunstenaar James Ensor. Het werk van Ensor blijft over de hele wereld bewondering opwekken en zijn invloed op de hedendaagse kunst blijft tot vandaag actueel. Ook de plek van de herdenking blijft een vast gegeven, het Duinenkerkje.
Dit jaar is het exact 70 jaar geleden dat de befaamde kunstenaar overleed en daarom stelde het Conservatorium aan Zee een gelegenheidsensemble samen dat speciaal voor deze editie, naast muziek van de meester zelf, en van tijdgenoten, een volledig nieuwe compositie van de hand van Bart Van Kerchove zal spelen, ter herdenking van één van de grootste kunstenaars die Oostende ooit heeft gehad.

Programma
Dat James Ensor behalve tekenen en schilderen ook aan muziek deed is vrij algemeen gekend. Als autodidact, en hoewel niet iedereen het daarmee eens was, vond Ensor zichzelf een heus componist. Maar de kans dat ‘La Gamme d’Amour’ of de ‘Marche des Rotariens’ op vandaag ook nog buiten Oostende bekend zouden zijn als Ensor niet had geschilderd, is vrij klein. Bart Van Kerchove componeerde ter gelegenheid van Ensors 70ste verjaardag ‘Masques et squelettes…’ voor fluit en piano, dat hij zal uitvoeren samen met Annelies Langenaekens. Mieke Goetghebeur en Dirk Ooms brengen enkele liederen van tijdgenoten van Ensor en Nancy Zwaenepoel vat de geest van de Oostendse meester in woorden te samen. Alle uitvoerders zijn verbonden aan het Conservatorium aan Zee, de plaats waar in 1917 de eerste opvoering plaatsvond van de balletpantomime ‘La Gamme d’Amour’.

Het gelegenheidsensemble ‘La Gamme d’Amour’

– Mieke Goetghebeur, zang
– Nancy Zwaenepoel, verteller
– Annelies Langenaekens, fluit
– Bart Van Kerchove, piano
– Dirk Ooms, piano

De Ensorherdenking is gratis bij te wonen, je hoeft niet te reserveren. Wees wel tijdig aanwezig, want het aantal zitplaatsen is beperkt. Om 15.00 uur start het concert met aansluitend om 16.00 uur een bloemenhulde bij het graf van James Ensor door de vertegenwoordigers van de Oostendse (socio-)culturele organisaties en het Stadsbestuur van Oostende.
Data
za 13 april 2019 om 15:00
Locatie
Dorpsstraat
Oostende 8400
Gratis

Foto’s: www.visitoostende.be