Reizen naar Bhutan is binnenstappen in een heel andere wereld. Een wereld waarin authenticiteit en spiritualiteit een belangrijke plaats innemen, een wereld waarin rust en onthaasting geen holle slogans zijn. Wie naar Bhutan reist, maakt kennis met een land van hoge bergpieken en eeuwenoude boeddhistische kloosters. Nergens anders in de Himalaya is de boeddhistische filosofie zo diep doorgedrongen in de geesten van zijn bewoners.

Bhutan is een klein koninkrijkje dat zich overeind weet te houden in een continent gedomineerd door grootmachten als India en China. Een bewogen geschiedenis resulteerde uiteindelijk in een monarchie waarbij de kleurrijke vorst door zijn bevolking nog steeds op handen wordt gedragen.
Over het hele land verspreid liggen immense dzongs, een soort boeddhistische forten die zowel een politieke als religieuze rol vervullen. Grote delen van Bhutan zijn uitgeroepen tot beschermd natuurgebied waardoor talloze dier- en plantensoorten er nog gedijen zoals nergens in de Himalaya.

TOERISME 2.0 : EXCLUSIEF BHUTAN
De Bhutanese overheid streeft naar kwaliteit, niet alleen voor zijn eigen bevolking , maar ook voor reizigers die het land bezoeken. Jaarlijks laat men slechts een beperkt aantal toeristen toe. Een hoge dagprijs van meer dan 200 Euro per dag is hiervoor het geschikte middel. Reizen naar Bhutan is hierdoor niet voor iedereen weggelegd. Het zorgt er voor dat het land niet of nauwelijks wordt getroffen door de uitwassen van het massatoerisme. Het Bruto Nationaal Geluk primeert hier op Bruto Nationaal Product.
De opbrengsten van de hoge dagprijs of Royalty worden door de Bhutanese overheid besteed aan onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Wie door Bhutan reist, zal vaak verbaasd zijn van de kwaliteit van accommodatie en bestuurlijke organisatie.

Foto: www.myhimalaya.be