Zaterdag 8 december 2018 opent het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem haar winterseizoen op een bijzondere wijze. Dit jaar hebben bezoekers de mogelijkheid om de Elfstedentocht in het museum te beleven. De opening vindt helemaal in Friese sferen plaats. Daar hoort natuurlijk de deelnemer aan de Elfstedentocht van 1997, Erik Hulzebosch, bij. Hij gaat op deze openingsdag de uitdaging aan met bezoekers om een route van 300 meter te klunen, dwars door het museum. En natuurlijk wordt dat muzikaal omlijst door het wereldberoemde dweilorkest Kleintje Pils.

Of het gaat vriezen of dooien: Koning Winter regeert dit jaar in het Gelderse museum. Hoewel de Elfstedentocht in 1997 voor het laatst gereden werd, stijgt de Elfstedenkoorts in ons land zodra het begint te vriezen. De Elfstedentocht is een traditie die onlosmakelijk is verbonden aan de Hollandse winters. Het Openluchtmuseum laat bezoekers deze winter ervaren wat de Elfstedentocht is. Zo maak je als deelnemer een rondje langs de Friese steden, moet je zeker niet vergeten te stempelen bij de posten en word je uitgedaagd om te klunen.
Klunen: een kunst
Je moet volgens Hulzebosch kunnen klunen als je een natuurtocht op het ijs wilt winnen. Of dat echt waar is, is nooit bewezen maar klunen is zeker een vak apart. Erik Hulzebosch heeft twee keer deelgenomen aan de Elfstedentocht en weet als geen ander hoe het is om een dergelijke tocht tot een goed einde te brengen. Op zaterdag 8 december neemt hij deel aan de eendaagse Kluuntocht die speciaal voor de start van het winterseizoen wordt georganiseerd. Iedereen is welkom om hier aan deel te nemen!
Informatie voor deelnemers
Zaterdag 8 december om 10.00 uur gaan de museumdeuren open voor het publiek. Deelnemers aan de Eendaagse Kluuntocht moeten wel hun eigen schaatsen meenemen! Vergeet de rugzak niet om de schoenen mee te nemen! Om 10.15 uur opent Erik Hulzebosch het ijsspektakel, sfeervol ondersteund door het dweilorkest Kleintje Pils. Om 10.45 uur start de Kluuntocht en kunnen de deelnemers hun uiterste best doen om Hulzebosch te verslaan. Uiteraard wordt de winnaar van de “Elfstedentocht” op passende manier gehuldigd.
Winters van vroeger
Het Nederlands Openluchtmuseum wordt ieder in een winters tafereel gestoken, precies zoals dat vroeger werd beleefd. De bijzondere winterroute voert je door het park en je leert alles over het leven en overleven in de winters van toen. Kinderen bakken broodjes boven het vuur, de tram rijdt verlicht door het park, de schaatsbaan van ruim 800 m2 is open en voor de allerkleinsten is er een krabbelbaan. Uiteraard kun je er in alle rust leren schaatsen met behulp van een stoel of aan de hand van je ouders of grootouders. De dag wordt in stijl afgesloten met warme chocolademelk, een kop erwtensoep of een rijk gevuld bord met poffertjes.
Over het Openluchtmuseum

Sonnema Ice Girls

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is het grootste museum buiten de Randstad met jaarlijks ruim 550.000 bezoekers. Het museum vangt de geschiedenis van Nederland door de bezoeker mee te nemen binnen 44 hectare langs authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Vanaf september 2017 heeft het museum met de Canon van Nederland geopend: een indrukwekkende tentoonstelling waarbij de bezoeker wordt getrakteerd op de vijftig Canonvensters uit de Nederlandse geschiedenis.
Meer info:
www.openluchtmuseum.nl
www.elfstedenexperience.nl
www.frieslandfietsvakanties.com
Elfstedenboek:
Boek over de Friese Elfsteden, de Elfstedentocht, de Elfstedenroute en Elfstedenstempelkaart (viertalige Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas, 260 pagina’s)
www.frieslandhollandwebshop.nl

Foto top: De finish van de Elfstedentocht van 4 januari 1997 toen Hulzebosch als tweede over de streep reed (foto Robert Posthumus).
Foto rechts: De 200 km lange Elfstedenroute op de schaats, pagina 186 uit de nieuwe reisgids van Friesland, de viertalige Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas. Copyright: Fries Bureau voor Toerisme www.frieslandholland.nl
Foto links: Sonnema Ice Girls, Marieke Bijlsma (links) en Astrid Nuijen, zussen uit Lemmer, bij de Waterpoort in Sneek. Archieffoto Albert Hendriks.
Tekst: www.friesnieuws.nl