Het college keurde vorige vrijdag het lichtontwerp voor een aantal iconische gebouwen in Hoboken goed. Daardoor zullen vanaf dit najaar de eerste realisaties van het eerder goedgekeurde lichtplan voor Hoboken-centrum zichtbaar worden. Hoboken heeft heel wat mooie monumenten en erfgoed. Het lichtplan zet een aantal gebouwen letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Zo kunnen de inwoners ook ’s avonds genieten van de gebouwen in hun buurt.
3 gebouwen krijgen belichting op maat
De stad stelde begin 2016 een lichtontwerper aan die voor deze verschillende gebouwen concepten uitwerkte. Afgelopen vrijdag werden de lichtontwerpen van onder meer Kasteel Broydenborg, Cultuurcentrum Gravenhof en de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk goedgekeurd. Hiermee neemt het bestuur een eerste belangrijke stap in de uitvoering van het lichtplan. De verlichting voor kasteel Broydenborg wordt in principe in oktober van dit jaar geplaatst. Die voor CC Gravenhof tegen eind dit jaar. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk krijgt in de loop van 2018 haar verlichting.broydenborg1_©Light_to_light
Kasteel Broydenborg (Broydenborglaan)
De verlichting voor het neoclassicistische kasteel Broydenborg zorgt dat het gebouw ’s nachts veel beter tot zijn recht komt. Ze loopt over de hele gevel door, voor een goede zichtbaarheid door de boomkruinen heen. De armaturen zijn zo gekozen en geplaatst dat lichtvervuiling en lichthinder vermeden worden.
·         Wit licht zal de 2 delen van het gebouw verbinden, waarbij de hoeken van het monument van onderuit door strijklicht benadrukt worden.
·         De grote kolommen komen zo in negatief contrast te staan, waardoor ze zich los te lijken maken van het gebouw.
·         De afboording van de ramen wordt subtiel benadrukt door een uitgesneden lichtprofiel van wit licht.
·         Het dak van het neoclassicistische deel wordt bewust donker gehouden om het oudere deel van het kasteel over de hele hoogte tot zijn recht te laten komen.
gravenhof1_©Light_to_lightCC Gravenhof (Louisalei)
Voor de verlichting van CC Gravenhof volgt het ontwerp de verschillende onderdelen van het gebouw.
·         Het hoofdgebouw krijgt een klassieke onderdompeling in warm wit licht. Zo komt de opbouw van rode baksteen met witte speksteenbanden mooi tot zijn recht. Enkel het dak van het torentje wordt met kouder licht belicht, om de leienstructuur te benadrukken. Net als bij Broydenborgh zal ook hier het globale lichtniveau hoog genoeg zijn zodat de gevel doorheen de openingen in het gebladerte zichtbaar blijft.

·         Het licht op de evenementenzaal benadrukt haar rode kleur, die de wereld van het theater oproept. Door die kleur lijkt deze zaal, gezien vanuit het park, quasi los te staan van het hoofdgebouw. Wit strijklicht brengt de decoratieve takkenstructuur in deze gevel tot leven, door het reliëf van de uitspringende bakstenen te benadrukken. Een lijn van leds tussen de glazen wand van de inkompartij en het verlaagd plafond geeft volume aan deze doorgang.
Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk (Kioskplaats)
Voor de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk is er gekozen voor sobere verlichting met warm en neutraal wit licht. Dat benadrukt op een respectvolle manier de gebruikte bouwmaterialen. Om de groene omgeving te onderstrepen worden ook enkele bomen uitgelicht. Verder zet het lichtontwerp in op een hoge leesbaarheid van de ruimte rondom de kerk, door verlichting van de primaire verbindingsassen.