De partners van Jobs in De Grote Verbinding stad Antwerpen, VDAB, Constructiv en Lantis organiseerden op woensdag 3 mei het eerste event bouwberoepen ‘BOUW WOW’ op het Burgemeester Jozef Nolfplein in Merksem. Het evenement was gericht op iedereen die interesse heeft in een job in de bouwsector en wil meewerken aan De Grote Verbinding. Bezoekers kregen er informatie en begeleiding en konden kennismaken met de sector aan de hand van fysieke proeven, VR-brillen en simulators.

Met hun partnerschap Jobs in De Grote Verbinding brengen stad Antwerpen, VDAB, Lantis en Constructiv werkgevers en werkzoekenden samen om de leer- en jobkansen die De Grote Verbinding met zich meebrengt optimaal te benutten.

BOUW WOW

De stad en haar partners organiseerden nu hun eerste fysieke event bouwberoepen BOUW WOW, gericht op iedereen die interesse heeft in werken voor de bouwsector en De Grote Verbinding. Zo willen ze de vele jobkansen die er zijn dichter bij de Antwerpenaar brengen. Het event vond woensdag 3 mei plaats op het Burgemeester Jozef Nolfplein in Merksem.

Aan de infostanden kregen geïnteresseerden heel wat info over de bouwopleidingen en bouwberoepen in kader van De Grote Verbinding. Verder was er ook het nodige entertainment voorzien, zoals een simulator waarbij de deelnemer virtueel achter het stuur kan kruipen van een van de grote kranen die je overal in de stad kan vinden. Daarnaast waren er ook VR-brillen en tal van fysieke proeven. BOUW WOW bleek een succes en lokte een 60-tal bezoekers naar Merksem.

Schepen voor economie en werk Erica Caluwaerts: “De Grote Verbinding is een historische kans om onze stad voor altijd beter te maken. Mooier, groener en nauwer verweven met elkaar omdat de stadsdelen buiten de Ring weer aansluiting zullen vinden bij het oude stadscentrum. De Grote Verbinding biedt ook een kans om meer mensen naar een job te begeleiden. Om alle werken gerealiseerd te krijgen, zullen er duizenden arbeidskrachten aan de slag zijn. Een event zoals BOUW WOW is dan ook de ideale plaats om werkzoekenden te laten kennismaken met de opportuniteiten die de bouw te bieden heeft dichtbij huis.

Jobs in De Grote Verbinding

De Grote Verbinding is de overkoepelende naam voor de gigantische werken van de Oosterweelverbinding, de Ringparken en de Scheldebrug. Het project is uniek in zijn soort, zowel door de grootte als door de duurtijd. Om deze ongeziene stadsvernieuwing in de komende jaren waar te maken zijn talenten, handen, experten en veel enthousiasme nodig.

Stad Antwerpen, VDAB, Constructiv en Lantis hebben daarom de handen in elkaar geslagen onder de noemer ‘Jobs in De Grote Verbinding’, om aannemers te ondersteunen in hun zoektocht naar talent en gemotiveerde kandidaten te helpen in hun zoektocht naar een duurzame job. Stad Antwerpen schakelt haar netwerk in om draagvlak te creëren, VDAB zet in op bemiddeling en opleiding en biedt werkgevers ondersteuning om het juiste talent aan te trekken. Constructiv bevordert de tewerkstellings- en doorgroeikansen naar de bouwsector en Lantis stelt haar Oosterweelwerven ter beschikking en garandeert het engagement van haar aannemers.

Provinciaal directeur VDAB Bjorn Cuyt: “Goesting en interesse, da’s wat alle werkgevers vragen. Technische kennis kun je vergaren op de werkvloer. Bij VDAB staan we dan ook klaar om iedereen die goesting heeft om in de bouw te starten, maar toch drempels ervaart om de stap te zetten, te ondersteunen en te begeleiden naar een duurzame job.”

Om het hoofd te bieden aan de vele heropbouw- en renovatie-ambities zijn naar schatting zo’n 20 000 nieuwe werkkrachten nodig en wel onmiddellijk, maar de instroom naar de sector is te beperkt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vandaag amper 1 Belg op 10 een job in de bouwsector zou overwegen. Hoewel de sector heel wat voordelen aanbiedt, toont hetzelfde onderzoek aan dat de Belg nog te veel clichés en misvattingen aan de sector verbindt. Om deze misvattingen de wereld uit te helpen zetten we met onze campagne ‘De Bouw Kijkt Verder’ of samenwerkingen als Jobs in de Grote Verbinding in op de troeven van werken in de bouwsector. ”, aldus Constructiv.

In de toekomst zal het partnerschap Jobs in De Grote Verbinding nog evenementen organiseren over de jobkansen die De Grote Verbinding met zich meebrengt.

Meer informatie vind je op www.degroteverbinding.be/jobs.

Foto’s: BOUW WOW © Jonathan Ramael